Pražský festival v ulicích, to je SCULPTURE LINE

Originální socha z pražského sochařského festivalu SCULPTURE LINE 2016 Ve středu 1. června začíná druhý ročník sochařského festivalu SCULPTURE LINE a v průběhu června postupně ozdobí bezmála dvě desítky veřejných prostranství po celé Praze originálními sochami a instalacemi. Dvoumetrový ocelový Meteorit italského umělce Riccarda Cordera v Baarově parku, sedmimetrový Otazník na hladině Vltavy japonského tvůrce Junichiro Ishii, hravé Nohy z vody Kurta Gebauera umístěné ve Vojanových sadech či majestátní bronzoví Koně Michala Gabriela „cválající“ po piazzetě Národního divadla - to je pouhý zlomek zastávek letošní pražské „sochařské linky“. Ta se v průběhu června otevře Pražanům i turistům a po čtyři měsíce jim bude nabízet jedinečnou příležitost poznat stará známá místa ve zcela novém kontextu a obdivovat umělecká díla. Uměleckým ředitelem festivalu je Prof. ak. sochař Michal Gabriel . Festival potrvá do konce září.

„SCULPTURE LINE přichází za obyvateli a návštěvníky Prahy a chce, aby se se sochou či instalací potkali v přirozeném prostředí svého každodenního života. Nabízí jim příležitost nového pohledu na známá a všední místa, možnost odkrýt v nich nové a neznámé příběhy," vysvětluje zakladatel a ředitel festivalu Ondřej Škarka . Více informací včetně mapy, anotace jednotlivých soch i přehledu autorů budou k dispozici na www.sculptureline.cz.

Letošní festival představí opět celou řadu originálních soch a instalací. Kromě již zmíněných děl si pozornost zaslouží také tři Manty Michala Trpáka, které se budou vznášet nad hlavami návštěvníků Novoměstské radnice, či Medvěd Ondřeje Bílka, jenž bude držet stráž před Tančícím domem. Všechny, kteří budou procházet kolem budovy Černá labuť, bude k posezení lákat křeslo ve tvaru obří Ruky z dílny Alexandry Koláčkové. SCULPTURE LINE však nepovede pouze centrem města, ale zavede své následovníky i do jeho okrajových částí. Dolní Břežany ozdobí tajemný Corpus Angelicus Stefana Milkova, u Bobové dráhy na Proseku bude dělat dřepy obří Cvičící postava Jakuba Flejšara a mramorová Fontána Františka Svátka najde své místo v chodovském Business Parku.

Loňský premiérový ročník SCULPTURE LINE vzbudil zaslouženou pozornost, mezi dvaceti sochami šestnácti autorů zaujala variace na Buddhovu sochu na Letišti Václava Havla, Průzkumníci vznášející se na hladině Vltavy nebo humor nepostrádající Pradleny a Velké prádlo na nádvoří Novoměstské radnice. Právě některé z loňských soch, které se na svých místech zabydlely dlouhodobě, budou tvořit specifickou část trasy. K takovým patří například Křeslo od výtvarnice Alexandry Koláčkové, které si získalo obyvatele i zastupitelstvo Dolních Břežan, obří žraločí ploutev ve Futurama Business Parku či originální lavička, která nyní nabízí možnost odpočinku návštěvníkům Nemocnice na Bulovce.

SCULPTURE LINE

Sochařský festival v ulicích Prahy

Praha 1. 6. - 30. 9. 201 6

Umělecký ředitel: Prof. ak. sochař Michal Gabriel

Kurátor výstavy: PhDr. MgA. Josef Záruba–Pfefferman, PhD.

Umělečtí koordinátoři: Helena Fenclová a Michal Trpák




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky