České stavebnictví potřebuje změnu legislativy a zjednodušení povolování staveb

České stavebnictví se po loňském růstu letos propadá, podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) klesla stavební produkce také v dubnu, a to meziročně reálně o 13,7 procenta. Navázala tak na propady z předchozích měsíců. Za celý loňský rok přitom české stavebnictví vzrostlo meziročně o 7,1 procenta. Letos v dubnu klesl i počet zahájených bytů, meziročně o 3,3 procenta. Ve čtvrtém letošním měsíci bylo dokončeno dokonce o 17,8 procenta méně bytů, než ve stejném období loňského roku.

Stále více se potvrzuje, že loňský rok byl zcela mimořádným díky efektu Bruselských peněz, kdy se všichni snažili dočerpat co nejvíce dotací z fondů EU. Stavební firmy měly tolik práce, že často ani nestíhaly brát nové zakázky. Stavaři opakovaně deklarovali, že mají zajištěnu práci na dlouhé měsíce dopředu. Právě to nyní mnoho firem drží nad vodou.

Příchod letošního roku, kdy se nové programové období teprve rozbíhá a evropských peněz se tak ještě mnoho nerozděluje, totiž české stavebnictví opět sráží na dno. A všechny ukazatele naznačují, že lépe hned tak nebude. Propadá se objem veřejných stavebních zakázek, výrazně ubývá i vydaných stavebních povolení. Vázne příprava nových infrastrukturních staveb i vyjednávání s Bruselem o udělení výjimky pro významné dopravní stavby za desítky miliard korun. Stavaři se tak po loňském hodování probudili do pěkné kocoviny.

Viníkem je hlavně veřejný sektor, který jako by se vyčerpal loňským horečným sháněním projektů, za které by narychlo utratil zbylé evropské peníze. Stavebnictví příliš nepomáhají ani soukromí investoři, protože je brzdí nepřátelská legislativa. I proto se letos staví výrazně méně bytů, než by dokázalo pokrýt neutuchající poptávku. Nabídky dostupných bytů tak řídnou a zájemci o nové bydlení tak často musí zvolit méně výhodný či předražený byt.

Pokud se má současná tristní situace českého stavebnictví opravdu změnit, musí se proměnit nynější prostředí nepřátelské jakékoliv nové výstavbě. Současná vláda opakovaně deklaruje podporu českému stavebnictví jako jednomu z pilířů celé ekonomiky, po dlouhé době má sektor i svého vlastního ministerského náměstka. Kromě této personální změny toho však vláda zatím příliš nepředvedla. Je na čase přejít od slov k činům. Lék na problémy sektoru je jednoduchý: výrazně zjednodušit proces povolování staveb ze třístupňového na jednostupňový. Abychom se v délce získání stavebního povolení nemuseli poměřovat s Irákem, ale raději s vyspělými státy západního světa.

 RNDr. Evžen Korec, CSc., generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba