Jak bezpečnou máte cylindrickou vložku? Polovina Čechů to netuší

DSC01206.jpg

 Poměrně překvapivé výsledky přinesl výzkum společnosti ASSA ABLOY. Ta se zeptala téměř osmi stovek lidí, jak kvalitní mají cylindrickou vložku doma ve dveřích. A odpověď? Polovina dotázaných vůbec netuší.  Ze 791 lidí hned 363 odpovědělo, že neznají bezpečnostní třídu vložky v jejich dveřích. To je přitom velice důležité, přes nekvalitní vložku se jednoduše dostane zloděj, a pokud nemáte alespoň 3. bezpečnostní třídu, od pojišťovny v případě vloupání neuvidíte ani korunu.

Možná o cylindrické vložce přemýšlíte jen jako o kousku kovu, do kterého se strčí klíč, otočí se a je odemčeno. Jenže tak jednoduché to není. Samotná vložka totiž plní i funkci bezpečnostní. Je rozdělena do čtyř tříd, kdy ta první je nejnižší a čtvrtá nejvyšší a tedy i nejkvalitnější. Vložky s první a druhou třídou se pak vůbec nehodí instalovat do vchodových dveří domácnosti – jednička je vhodná na branku a dvojka na chatu, kde není co ukrást. Třetí a čtvrtá třída pak už obsahuje bezpečnostní prvky.  

Zloděj hned pozná, jak kvalitní vložku máte

„Zloděj se do jisté míry řídí tím, jakou vložku máte. Pokud vidí starou a nekvalitní, dostane se přes ní za pár vteřin,“ vysvětluje Jan Hrnčíř, bezpečnostní odborník společnosti ASSA ABLOY, která v České republice vyrábí i značku FAB.  

Druhým zásadním důvodem je fakt, že pokud nemáte vložku v minimálně třetí bezpečnostní třídě, pojišťovna vám v případě vloupání nic neproplatí.  

A to už je pořádný důvod se zamyslet, co s tím. Podle průzkumu ASAA ABLOY 46 % lidí u nás vůbec netuší, v jaké bezpečnostní třídě jejich vložka je. Hůř jsou na tom ženy, u nich jsou to dvě třetiny dotazovaných, u mužů neví necelá třetina.  

Pozitivnější je, že většina z těch, co bezpečnostní třídu cylindrické vložky zná, má ve dveřích 3. nebo 4. bezpečnostní třídu. Stále je však pětina lidí, která v průzkumu odpověděla, že má cylindrickou vložku v první nebo druhé bezpečnostní třídě. A mezi ně je pak potřeba počítat i část těch, co kvalitu své cylindrické vložky neznají. Reálná čísla jsou tak ve skutečnosti ještě horší. „Pokud se podíváme na statistiku prodejů cylindrických vložek FAB, pak asi čtyřicet procent lidí doma používá vložku v první nebo druhé bezpečnostní třídě. A to je skutečně na pováženou,“ myslí si Hrnčíř.  

Pokud si nejste jisti, jak kvalitní máte zabezpečení, rozhodně se poraďte s certifikovaným zámečníkem. Ten leckdy i pouhým pohledem na klíč pozná, jak kvalitní máte vložku a dokáže vám poradit tak, abyste se nemuseli bát ani zlodějů, ani odmítnutí pojišťovnou.  

Existují také možnosti sjednotit si cylindrické vložky tak, abyste na vše mohli používat pouze jeden klíč. A pokud jste fanoušci moderních řešení, pořídit si můžete také systém FAB ENTR. U něj žádné klíče nepotřebujete a odemykat můžete dálkovým ovládáním, otiskem prstu nebo třeba mobilní aplikací. Cylindrická vložka tohoto systému je navíc ve čtvrté, tedy nejvyšší bezpečnostní třídě.  

FAB – tradiční česká značka zámků a cylindrických vložek má za sebou více než stoletou historii. Od r. 1997 je součástí portfolia nadnárodního zámkařského koncernu ASSA ABLOY. Rychnovská továrna ročně produkuje přes 8 milionů cylindrických vložek, samozamykacích zámků, otvíračů dveří a kování, které míří do celého světa. Společnost sází na neustálou inovaci a vývoj. Úzce spolupracuje s vybranými zámečnictvími, jejichž prostřednictvím nabízí nejen široký sortiment výrobků, ale také profesionální servis a poradenství v oblasti zabezpečení. Více informací najdete na: www.fab.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky