Dovolená začíná, zajistili jste před odjezdem všechno?

Ať už se na dovolenou chystáte uprostřed letní sezóny, nebo vyrážíte za exotikou v době, kdy se Čechy halí do sněhové peřiny, je třeba myslet na několik důležitých bodů. Máte letenky a rezervaci ubytování? Perfektní. Teď už mnoho neschází, aby mohl být váš odpočinek skutečně bezstarostný. Co tedy ještě před odjezdem zařídit? Nemějte strach, poradíme vám.

Pojistit se a zkontrolovat doklady

Abyste mohli vůbec vycestovat, musíte mít s sebou platné doklady. Do některých destinací stačí pouze občanský průkaz, do jiných pas, do určitých států jsou nezbytná víza (někdy vyřizovaná v předstihu, jinde se dají získat po přistání v dané zemi). Abyste si byli opravdu jistí, že máte vše potřebné, informujte se u cestovní kanceláře, se kterou cestujete, případně vám poslouží stránky Ministerstva zahraničí.

I když se člověku nechce před dovolenou přemýšlet o možných nepříjemnostech, určitě je vhodné se na cestu připojistit. Pojištění rozpočet na cestu příliš nezatíží, naopak, pokud by došlo k jakékoliv nepříjemnosti, elegantně vám vyřeší problém s astronomickými částkami za zdravotní péči. Vždy pečlivě zvažte, jakým aktivitám se chcete v průběhu dovolené věnovat a dle toho vybírejte z nabídky pojišťoven. Do některých destinací budete potřebovat i očkování – informace naleznete na stránkách Státního zdravotního ústavu.

Zabezpečení před dovolenouZabezpečit dům nebo byt

Když jste mimo domov, zvláště na dlouhé dovolené, zvyšuje se riziko vykradení. Zloděj nabývá jistoty, že ho obyvatelé domu při práci nepřekvapí, navíc jeho čin zůstane i několik dnů neodhalen, což snižuje možnost jeho dopadení. Takové závěry vyplývají z průzkumu společnosti Jablotron, odborníka na zabezpečení domů a bytů, který provedla mezi zloději ve výkonu trestu. Pachatelé podle všeho dají nejčastěji na tip od známých. Skoro stejně dobrým vodítkem je pro ně rovněž sledování chování obyvatel vytipovaného domu, kdy jim nepřítomnost majitele odhalí absence večerního svícení, nevybraná poštovní schránka nebo usychající zahrada.

A jak zabránit zloději, aby odnesl, co není jeho? U bytů od 4. nadzemního podlaží výš by měly stačit kvalitní bezpečnostní dveře, které většina zlodějů považuje za těžkou bariéru k překonání vzhledem k tomu, že jsou téměř jedinou přístupovou cestou do bytu. U rodinných domů jsou naopak vstupní dveře pouze jednou z mnoha cest. Zloděj se obecně nejraději dovnitř pustí skrz nedostatečně zajištěná okna a dveře na terasu. Kvalitní zabezpečovací systém s vhodně umístěnými čidly vám pomůže řádění zloděje zastavit. K houkající siréně je okolí většinou netečné, siréna ale funguje jako předsunutý detektor narušení objektu a upozorní zloděje na funkční zabezpečení. Moderní zabezpečovací systémy vám navíc pošlou na telefon SMS zprávu, zavolají vám nebo poskytnou mobilní aplikaci, díky které můžete odkudkoli zjišťovat stav alarmu a ovládat jej. Také si můžete vyžádat kdykoli snímek pořízený detektory s kamerou. Daleko od domova s poplachem ale těžko něco uděláte, proto je výhodné využít služeb Bezpečnostního centra, které vyšle na místo zásahovou jednotku. Společnost Jablotron nedávno zařadila do svého portfolia i službu Videoverifikace, při které váš bezpečnostní systém využívá kamerového systému a operátor Bezpečnostního centra se tak může při poplachu podívat, co se v domě děje. Díky takovému ověření pak může okamžitě informovat Policii ČR, která tak vyjíždí s přesným popisem pachatele.

Delegovat povinnosti

Nechte si zalévat květiny a vybírat schránku. Pokud dům vypadá udržovaně a čas od času do něj někdo zavítá, navíc značně nepravidelně, posilujete již zmiňovanou prevenci před loupežným vniknutím. Nemáte nikoho, kdo by se o zahradu postaral? Nevadí. Například v mobilní aplikaci MyJABLOTRON můžete odkudkoliv ovládat prakticky jakékoliv zařízení doma. Snadno zavlažujete zahradu, dle potřeby ovládáte žaluzie na oknech, před návratem domů si příjemně zatopíte, kdykoliv sledujete co se doma děje či vpouštíte do domu sousedku, aby vám zalila květiny. Jste také okamžitě informovaní o vloupání, o přílišném poklesu teploty nebo zaplavení sklepa.

Přítel na telefonu

Dohodněte se s někým, že ho budete kontaktovat v případě nenadálého problému, který se bude příhodněji řešit z České republiky. Například zaslání většího obnosu peněz na účet nebo problémy s mobilním operátorem. Do vyspělých zemí není dnes nutné vozit větší obnos hotovosti v místní měně, protože je možné platit kartou nebo vybírat z bankomatu. Pozor ale na země, kde se hodně nakupuje na tržnicích (třeba Turecko). Tam většinou prodejci terminály nemají. Obecně exotické destinace znamenají spíše platit v hotovosti. A to i za lékařskou péči, kdy až teprve doma pojišťovna účtenku proplatí. Je také dobré sehnat si dopředu kontakty na český konzulát a místní policii – v krizových situacích pak člověk snadněji zachová chladnou hlavu.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky