V Praze je bytová výstavba v krizi, v Plzni se rozvíjí rychleji

Jana Brožková, 14.6.2016
V Plzni se rozvíjí nová výstavba To, na co dlouhodobě upozorňují developeři v čele s Central Group, potvrzují již nějakou dobu čísla Českého statistického úřadu. Aktuální dubnová data stavebnictví ale opravdu nikoho nemohou nechat na pochybách. Bytová výstavba v Praze je ve skutečné krizi. Dokonce i Plzeň se rozvíjí v rezidenční oblasti rychleji, než hlavní město republiky!

Za první čtyři měsíce roku totiž v Praze klesl počet zahájených bytůbytových domech o dvě třetiny z loňských 1487 na letošních 498 zahájených bytů. Za tu stejnou dobu úřady v Plzni povolily výstavbu 560 bytů, tedy o 12 procent více. Poprvé tak jiný region předstihl Prahu s jejím 1,2 milionem obyvatel v rychlosti rozvoje v rezidenční oblasti. Propad Prahy je razantně viditelný také v poklesu jejího podílu na zahajovaných bytech v rámci ČR. Zatímco vloni se za celý rok v Praze zahajovalo 58 procent všech bytůbytových domech, tedy více než polovina z celé republiky, letos za první čtyři měsíce je to jen 26 procent, tedy čtvrtina.

Disproporce mezi prodejním boomem a pomalým povolováním se prohlubuje

S takovými alarmujícími čísly již Praha musí začít něco dělat! Není přece možné, aby metropole přenechala vedoucí roli v rezidenčním rozvoji nesrovnatelně menšímu regionu. Praha, jako přirozené centrum Česka, k sobě logicky vede nové obyvatele: intelektuály z celého Česka i ze zahraničí, kteří Prahu obohacují, přicházejí sem uplatnit své schopnosti, a tím dále zvyšují potenciál Prahy, která právě i díky těmto nově příchozím motivovaným patří mezi desítku nejbohatších regionůEU. Podle nejnovějších dat ČSÚ o tzv. pohybu obyvatelstva je ale přírůstek obyvatel v Praze a Středočeském kraji nejvyšší v republice.

Za úpadkem nové výstavby v Praze stojí bezesporu pomalé povolování projektů stavebními úřady. Od nákupu pozemku ke kolaudaci trvá příprava projektu bytového domu v průměru osm let. V řadě případů ještě déle. Některé městské části jsou po posledních volbách navíc „protirozvojově“ zaměřené a povolování jakékoli nové výstavby je zde na bodu mrazu.

Poptávka po novém bydlení je velmi vysoká několik posledních let. Loni rostl prodej o zhruba 15 procent a letos za celý rok očekáváme další růst zhruba o deset procent na 7200 bytů. Prodeje v prvních měsících roku ale nasvědčují tomu, že desetiprocentní očekávání může být až příliš konzervativní. Navíc disproporce mezi boomem prodeje bytů a pomalým povolováním se dále prohlubuje. Jen za 1. čtvrtletí se v Praze prodalo 1600 bytů, nově povoleno však bylo jen 494 bytů.

Pokud se s takto vysokou poptávkou brzy nesrovná také rychlost povolování nových staveb, developeři nebudou mít co prodávat. Projekty, které byly povoleny v minulosti, již budou dokončeny a rozprodány, a nové prostě nebudou k dispozici. A to samozřejmě v konečném důsledku povede k převisu poptávky nad nabídkou, tím pádem k růstu cen bytů a snížení dostupnosti nového bydlení. Již nyní se problémy s povolováním nových projektů na trhu projevují omezením nabídky stavebních pozemků, především těch s vydanými povoleními, a růstem jejich cen často až za hranici rentability.

Dušan Kunovský, předseda představenstva Central Group a.s.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba