Počasí: bouře se ženou na Česko, Německo zasáhlo tornádo!

TNBiz, 16.6.2016

Nejvíce postiženou je spolková země Meklenbursko-Přední Pomořansko. Zde bouře a přívalový déšť způsobily bleskové záplavy. Doprava v severním Německu kolabuje.

Bouře způsobily také vznik tornáda, které tentokrát zasáhlo durynské město Ellrich. Tornádo strhlo střechy z asi 50 domů. Nikomu se však naštěstí nic nestalo.

Podle meteorologů budou bouře Německo sužovat nejméně do pátku a hrozí i vznik dalších tornád a povodní, protože půda je přesycená vodou a už další vodu nevsakuje.

Nyní se podle Českého hydrometeorologického ústavu bouře ženou také do České republiky. Meteorologové varují velmi silnými bouřkami, které by měly zasáhnout Prahu a kraje Plzeňský, Jihočeský, Středočeský, Pardubický, Královéhradecký, Vysočinu a okres Šumperk v Olomouckém kraji.

Varování platí od čtvrtečních 15 hodin do pátečních 11 hodin. Bouřky by měly provázet přívalové deště a místy i krupobití. Napršet by mohlo až 30 milimetrů srážek. V průběhu noci ze čtvrtka na pátek by měly bouře slábnout.

Moravu by pak měl zasáhnout v pátek ráno a dopoledne silný vítr, který bude dosahovat rychlosti až 110 km/h. Výstraha platí pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Meteorologové varují, že nejhorší situace bude na hřebenech hor, proto by nikdo neměl vyrážet na túry.

"Silné bouřky očekáváme dnes odpoledne, v neděli i celý další týden," řekla Dagmar Honsová. Podle ní není vyloučené, že by se tornáda mohla vyskytnout i u nás. "Meteorologové neumějí tornáda předpovědět, ale vhodné podmínky pro jejich vznik budou v nejbližších dnech na Moravě a ve Slezsku, kde budou vysoké teploty až 29 °C a silné bouřky."



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky