Počasí: platí výstraha před silným větrem pro Moravu, o víkendu polojasno až oblačno

TNBiz, 17.6.2016

Původně se předpokládalo, že se větrná smršť přežene přes Moravu dopoledne a pak bude klid. Jenže ještě dopoledne Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) posunul platnost své výstrahy před silným větrem až do 17 hodin.

Jen v Moravskoslezském kraji zásahy hasičů už překročily stovku. Frmol jim začal okolo páté hodiny ráno. "Od dnešních 5 hodin do 10 hodin vyjeli profesionální a dobrovolní hasiči ke spadlým stromům nebo popadaným větvím v kraji zhruba 110krát. Z toho téměř polovina výjezdů je v okrese Frýdek-Místek. Každý výjezd znamená minimálně jeden spadlý strom, někdy i více," popsal situaci mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Meteorologická situace (srážky) nad Českem zhruba hodinu před polednem:

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Jun2016/1880502.jpg?d41d

Vítr už způsobil i dopravní nehodu se zraněnými. Kvůli pádu dvou stromů se stala před půl devátou nehoda dvou osobních aut na významné silnici I/58 u Petřvaldu (okres Nový Jičín). Na spojce mezi Starou Vsí nad Ondřejnicí a Mošnovem jedno z aut narazilo čelně do spadlého stromu. "Nehoda si vyžádala zranění dvou osob. Další zranění v souvislosti se silným větrem a pády stromů zatím nemáme hlášeny," potvrdil mluvčí hasičů Petr Kůdela.

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Jun2016/1880497.jpg?d41d

Na místo nehody dvou aut museli hasiči povolat i speciální vyprošťovací vůz. "Hasiči nechali odjet z této nebezpečné silnice, kolem níž se kvůli silnému větru ohýbají i další vzrostlé stromy, i všechna vozidla složek IZS, protože jde o velice exponované území. Pohybují se zde pouze hasiči v přilbách, a to s velikou opatrností," ilustroval situaci na místě mluvčí hasičů.

Kvůli spadlým stromům podle něj jsou také problémy s železniční dopravou mezi Hlučínem a Kozmicemi a také mezi Vítkovem a Heřmánky. Nejvíce stromů zatím spadlo na Frýdecko-Místecku, v oblasti Beskyd, ale výjezdy hasiči zaznamenávají na celém území Moravskoslezského kraje. "Není vyloučeno, že během dopoledne se počet spadlých stromů a výjezdů hasičů viditelně navýší," varoval mluvčí Kůdela.

Předpověď počasí na dnešek a víkend:

Podle aktuální předpovědi ČHMÚ právě přes střední Evropu postupuje chladnější vzduch od západu a přesouvá se k severovýchodu. Má být oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo občasný déšť, zejména na severozápadě a západě Čech. Ojediněle, na východě místy bouřky. Během dne budou srážky ustávat a bude také ubývat oblačnosti - místy pak může být až polojasno.

Na aktuální mapě teplot je vidět výrazný rozdíl mezi západem a východem země:

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Jun2016/1880520.jpg?d41d

V sobotu už tolik pršet nebude a vítr utichne. Má být skoro jasno až polojasno, během dne přechodně až oblačno a na západě místy, jinde ojediněle přeháňky. Ojediněle rovněž bouřky a ráno místy mlhy. Nejvyšší teploty dosáhnou k 22 nebo až 26 °C, na západě Čech bude kolem 20 °C. Bude vát mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 5 m/s.

V neděli má být polojasno až oblačno, během dne místy přeháňky, zejména v Čechách. Ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C, na východě až 27 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 5 m/s.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky