Česká nás hodně slunečný a teplý týden: jaká koupaliště jsou ve vašem kraji?

TNBiz, 19.6.2016

Máme před sebou opravdu horký týden a nabízí se proto otázka, jak si ho co nejlépe užít. Někdo možná bude grilovat, někdo se smažit v práci, ale většina z vás pravděpodobně vyrazí někam k vodě. A kde jsou nejlepší koupaliště, přehrady a rybníky?

Ústecký kraj

Jak dokazují mapy kvality vody, koupání na Ústecku je zatím na většině míst nezávadné. Bezesporu nejlepší voda je v jezeře Milada, v Chlumeckém rybníku, ve zbytkové jámě dolu Barbora, v Kamencovém jezeře nebo ve vodní nádrži Vrbenský. Kompletní mapu kvality najdete zde.

Liberecký kraj

V sousedním libereckém kraji je situace s vodou už o něco horší. Ačkoli se tu najdou i kvalitní vodní plochy jako jižní část koupaliště Kristýna u Hrádku nad Nisou, Nedamov u Dubé, Zákupy na Českolipsku nebo Sloup v Čechách a Nový Bor, jsou tu i koupaliště nebezpečná. Nejhorší situace je v současné době v Českém Dubu na Liberecku. Mírné zdravotní riziko hrozí ale i na Máchově jezeře, Hamerském jezeře či na koupališti Sluníčko u Chrastavy. Kompletní mapu kvality najdete zde.

Královéhradecký kraj

V Královéhradeckém kraji se vyskytuje mnoho vodních nádrží a rybníků, které nejsou doposud zmapované. Na těchto místech je ale voda opravdu nezávadná - rybník Dolce na Trutnovsku, koupaliště Dachov u Hořic, vodní nádrž Rozkoš u České Skalice, Písník Březhrad, koupaliště Včelné. Více informací zde.

Pardubický kraj

Nejlepší koupání v Pardubickém kraji vás čeká v Mělici, v rybníku Dlouhý u Lanškrouna nebo Hluboký u Pardubic. Další skvělá místa najdete zde.

Olomoucký kraj

V Olomouckém kraji jsou hlavně tři místa, kde je pověstná čistá voda. Také tu ale potkáte velké množství lidí. Patří sem přírodní biotop Litovel, vodní nádrž Plumlov a Poděbrady - U Přístaviště. Kompletní mapu kvality najdete zde.

Moravskoslezský kraj

V sousedním Moravskoslezském kraji je koupališť více. Mezi nejčistší se řadí vodní nádrže Slezská Harta, Budišov, Čerťák, Kacabaja nebo třeba Větřkovice. Skvělý oddych nabízí ale i příhraniční Stříbrné jezero. O něco horší situace je v Brušperku - kde je zhoršený stav vody a kde hrozí vysoké riziko zdravotních následků. Kompletní mapu kvality vody najdete zde.

Zlínský kraj

Přírodní koupaliště Albatros, vodní nádrž Všemina, Bystřička nebo Horní Bečva. To jsou jen některá z nezávadných míst, která nabízí Zlínský kraj. O něco málo horší stav vody je v Luhačovicích a v Pahrbku. Kompletní mapu najdete zde.

Jihomoravský kraj

Jihomoravský kraj je plný krásných vodních nádrží. Za všechny můžeme jmenovat Výrovice, Nové Mlýny, Brněnskou a Vranovskou přehradu, Palavu nebo Letovice. Další skvělá místa zde.

Vysočina

Rybníky Kachlička, Velké Dářko, Medlov, Velký a Malý pařezitý rybník či Domanínský rybník. Pokud si chcete někde zaplavat, tak určitě tady je to vhodné. S mírným rizikem ale můžete i na Dalešickou přehradu nebo na Ředkovský rybník. Více informací zde.

Středočeský kraj

Máte chuť vyrazit někam za Prahu? Pak zkuste jezero Konětopy, Ostrá, rybník Jureček nebo koupaliště v Chrustenici. Pokud vás lákají jiné kouty Středočeského kraje, doporučujeme přírodní biotop Jince, Orlík, jezero Poděbrady či koupaliště v Bělé pod Bezdězem. Další skvělé lokality najdete zde.

Praha

Máte-li chuť vyrazit do hlavního města, rozhodně nemůžeme opomenout Divokou Šárku, Džbán, přírodní koupaliště Radotín a Šeberák. O něco horší, ale též kvalitní je pláž 1 u Hostivařské přehrady. Kompletní mapu kvality vody najdete zde.

Jihočeský kraj

Jestli si chcete zaplavat na jihu Čech, rozhodně se vyhněte Staňkovskému rybníku, kde je situace nejhorší. Raději zajděte na Lipno nebo na Orlík. Rybník Hejtman patří mezi rizikovější. Kompletní mapu kvality vody najdete zde.

Plzeňský kraj

Jestli je někde opravdu hodně neověřených koupališť, pak v Plzeňském kraji. Luxusní koupání vás ale čeká v Hracholuskách, Blovicích, Kotynce, Českém údolí nebo na Velkém Bolevickém rybníku. Mezi méně vhodné patří rybník Valcha. Kompletní mapu kvality vody najdete zde.

Karlovarský kraj

Vodní nádrž Tatrovice, Jesenice a jezero Michal Sokolov patří mezi top koupaliště Karlovarského kraje. Mezi méně doporučované patří Velký rybník u Hroznětína. Kompletní mapu kvality vody najdete zde.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky