Úklid a vy: jaký typ jste při uklízení?


Samozřejmost? Nutnost? Nuda? Rutina? Poslání? Čím je úklid pro vás a jak k němu přistupujete vy? Připravili jsme pro vás typologii uklízecích přístupů. Najdete se?

Čistota sama

Kolikrát řeknete „ano“ následujícím otázkám:

· Z podlahy by se u vás dalo nejen jíst, ale i dělat laboratorní výzkum?

· Ani flíček na koberci? Ani smítko prachu?

· Vše má své předem určené místo?

· Nic se jen tak nepovaluje bez ladu a skladu?

· Zabírá vám uklízení většinu volného času?

· Věnujete se úklidu ve svých myšlenkách a plánujete ho do nejdrobnějších detailů?

Patříte k tomuto typu? Tušíme, že ve vašem bytě se vše blýská čistotou. Dejte si však pozor, aby se úklid nestal jediným středobodem vašeho života. Domácí pohodlí a útulno nezávisí na 100% úklidu, ale na tom, zda vám je doma dobře a umíte si volný čas užít.

Jak doma uklízíme?Jednou, ale pořádně

Úklid odkládáte, co to jenom jde, pak ale převáží potřeba mít doma uklizeno. Ale když se do toho pustíte, tak to jenom lítá. Pak sice padnete vyčerpáním, ale vaše domácnost je čistá jako klícka.

Že by to byl váš případ? Když se pustíte do vaší úklidové fáze, zkuste požádat o pomoc děti nebo manžela, ať vám to jde hezky od ruky.

Nesystematická systematička

Není to o tom, že by se vám nechtělo uklízet. Právě naopak! Uklízíte prakticky pořád, ale není to až tak úplně vidět…

· Chcete toho stihnout co nejvíce, co nejrychleji, ale efektivita je ta tam.

· Rozečtené časopisy, pohozené oblečení, použité nádobí, a když chcete něco konkrétního najít, jéje, jste v úzkých.

Poznáváte se? Je nutné říct, že iniciativa a píle vám neschází, to, co postrádáte je systém.

Tip: Udělejte si seznam několika málo povinností pro daný den, ty ale vždy dotáhněte až do konce. K úklidu používejte multifunkční prostředky, abyste se nezdržovala, prakticky všude využijte Fixinelu multifunkční.

Kliďaska systémová

Jak se říká – žádný extrém není zdravý a tahle dáma je toho důkazem. Úklid je pro ni důležitý, ale není to středobod jejího života. Máte jednu důležitou vlastnost, a to je systematičnost. Víte, co je třeba udělat hned a co můžete na nějakou dobu odložit. Víte, jak činnosti skloubit a v jakém pořadí se do nich pustit.

Opravdová nepořádnice

Tahle paní si z nepořádku ani za mák nic nedělá. I přestože tuší, co by bylo třeba udělat, klidně se půjde raději koukat na film. A když je nepořádku až nad hlavu, zamhouří nad ním oči nebo se vydá někam, kde ho na očích bude mít méně. Která z nás by se k tomuhle typu dobrovolně přihlásila, že? Občas máme lenivou náladu, ale opravdovou nepořádnicí je jen málokterá z nás.

A pokud už přece se v tomto typu poznáváte, možná se vám budou „hodit“ výsledky průzkumu [1] , který se zabýval vztahem žen a mužů k úklidu. Názory a postoje žen a mužů ohledně úklidu jsou si velmi podobné. Doma by chtěli mít čisto muži i ženy. Každý druhý (55 %) se považuje za “pořádkumilovného”, v tom se ženy ani muži nijak zvlášť neliší. Takže dámy, váš partner chce mít doma také útulno, neostýchejte se proto ho také zapojit :)

Nenašla jste se mezi zmíněnými typy? Kolik lidí, tolik zvyků a tolik přístupů k úklidu. Jste kombinací několika z nich? Nebo z nich plynule přecházíte? Každá z nás je originál – i co se úklidu týče J


[1] Podrobné výsledky průzkumu najdete zde: http://www.vyplnto.cz/realizovane-pruzkumy/muzi-zeny-a-uklid/



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky