Dovolená v zahraničí autem: přehled cen pohoných hmot v 28 zemích a kde natankovat při cestě

TNBiz, 25.6.2016

Blíží se období dovolených a mnoho Čechů řeší dopravu do zahraničí. V loni vycestovalo nejvíc českých turistů na Slovensko, do Chorvatska, Itálie a Rakouska. Do těchto destinací často jezdí svým vozem. Cena dopravy tvoří významnou položku v nákladech na dovolenou, proto je výhodné si rozmyslet předem, kde tankovat.

Například Itálie má výrazně dražší pohonné hmoty než ostatní destinace, levně nevychází ani Chorvatsko. Ceny v ČR jsou pak ve srovnání s většinou zemí EU levnější, výjimkou jsou poslední čerpací stanice před hranicemi.

"Itálie patří k nejdražším evropským zemím vůbec. Rozhodně tedy doporučuji natankovat po cestě v Rakousku, kde je nafta oproti Česku dražší jen o 66 haléřů a natural 95 o jednu korunu a 47 haléřů," uvedl Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která analyzuje vývoj cen pohonných hmot v EU. "Na cestě do Chorvatska je pak výhodnější tankovat opět v Rakousku, popřípadě Maďarsku," dodává.

http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Jun2016/1883180.jpg?d41d

Nástrahy v označeních

Pohonné hmoty v zahraničí mají různé názvy, proto se člověk může lehce splést a natankovat špatně. Je známo, že bezolovnatý benzin, který může mít jiný název, se značí zeleně a nafta černě. Před načerpáním nesprávného paliva vás ochrání rozdílná šíře tankovací pistole na stojanu.

Jak zaplatit?

Nejjednodušší je platit v hotovosti, převážná většina čerpacích stanic přijímá také kreditní nebo platební karty, především VISA a MasterCard. O možnosti platby kartou se raději informujte před tím, než začnete tankovat, některé karty nemusí být v zahraničí použitelné. V zahraničí jsou velmi populární samoobslužná čerpadla. Na italských pumpách jsou obvyklé stojany, které přijímají bankovky - automat vydá množství paliva odpovídající vložené bankovce, proto je třeba se ujistit, že se vám vejde do nádrže. Ve Švýcarsku automaty přijímají i platební karty.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky