Češi staví v Norsku: postavili čtyři unikátní mosty

Jana Brožková, 28.6.2016
Most přes přísně chráněné jezero Vassbotn v Norsku Čeští mostaři ze společnosti Skanska dokončili stavbu části železničního koridoru mezi městy Larvik a Porsgrunn v Norsku vedoucí i přes přísně chráněné jezero Vassbotn. Celkem Češi postavili sérii čtyř unikátních mostů, dva přechody pro zvěř a dvě opěrné stěny. Zhotovitelem zakázky v hodnotě přes 1,5 mld. norských korun byla Skanska Norge.

Jedná se o kompletní výstavbu železničního koridoru pro dvoukolejnou trať, přičemž dominantním objektem je most Hallevannetbrua přes vodní nádrž Vassbotn. Most má dvoukomorový nosník o 5 polích, zhotovený technologií letmé betonáže. Střední pole má rozpětí až 166,5m, celý most pak délku 424,6m.

Most tvoří hlavní, viditelnou dominantu celého projektu, který je zajímavý svými klimatickými a geografickými podmínkami. „V zimním období klesají teploty hluboko pod bod mrazu, což vyžadovalo betonáž ze speciálně upravených betonů. Náš tým rovněž navrhl unikátní technické řešení rozpírání nosné konstrukce obou vahadel, kterého jsme dosáhli díky námi speciálně navrženému přípravku ze silnostěnných trubek a hydraulických lisů,“ říká Michal Kunc, projektový manažer ze společnosti Skanska.

Vodní nádrž Vassbotnvannet slouží jako rezervní zdroj pitné vody pro velkou část kraje. Z tohoto důvodu byl kladen velký důraz na dodržení přísných ekologických podmínek a nařízení. Trať je dimenzována na maximální rychlost až 250 km/h.

 

 

 


 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba