Letní horka v domě, nebo bytě? Zajistěte si ideální tepelný komfort!

Konečně je tu léto! Období dlouhých slunečních dnů, příjemného počasí, ale také čas úmorných veder, kterým se ani letos nevyhneme. Se stoupající rtutí teploměru, řada lidí řeší, jak se bránit úmornému horku a přehřívání organismu. Nejvíce tato problematika trápí obyvatele podkroví a bytů s orientací na jih, kam sluneční paprsky dopadají většinu dne. Aby se vám bydlelo dobře, nesmí v místě, kde žijete, chybět ideální tepelný komfort.

Co je tepelný komfort?

Tepelný komfort neboli tepelná pohoda znamená dosažení takových tepelných poměrů, kdy člověku není ani chladno, ani příliš teplo – člověk se zkrátka cítí příjemně. Ideální teplota v místnosti pro člověka je 20 – 23 stupňů Celsia, ale je to subjektivní. Mezi ty nejdůležitější faktory, které ovlivňují tepelnou pohodu, patří kromě teploty vzduchu, také rychlost proudění vzduchu a relativní vlhkost vzduchu, která by se měla pohybovat v rozmezí 30 - 70 %. Úroveň komfortu ovlivňuje dokonce i rozdíl v teplotě vzduchu v místnosti a okolních povrchů (podlahy, zdí, stropu a oken). Čím menší je tento rozdíl teplot, tím větší je pocit komfortu a pohody.

Tepelný komfort v doměDokonalý tepelný komfort nabízí například multi-komfortní domy, které zajištují nejvyšší kvalitu tepelného komfortu bez nepříjemných výkyvů teplot a vlhkosti uvnitř domu.

„Na našem domě je úžasné to, že téměř po celý rok se v něm přirozenou cestou drží vyrovnaná teplota i bez intenzivního topení v zimě a energeticky náročného a hlavně nezdravého chlazení formou klimatizace v létě. A to nemluvíme ani o takovém tom přechodném období na jaře či na podzim, kdy se v běžných domech musí ještě/ již topit, kdežto my máme stále příjemnou teplotu i bez topení. A jen ten pocit, že vlastně topit ještě nemusíme, zahřeje u srdce mnohem víc, než jakékoliv topení ,říká jeden z majitelů multi-komfortního domu.

Jak poznáte, že žijete v tepelné nepohodě?

1.   • Cítíte se doma jako v sauně?

2.   • V noci se vám špatně spí, máte pocit, že nemůžete dýchat?

3.   • Nemůžete se soustředit na práci?

4.   • Máte pocit, že se vám dovnitř dostává teplo každou skulinou?

5.   • Pociťujete velké výkyvy teplot v létě a v zimě?

6.   • Rosí se vám okna tak, že musíte každou chvíli větrat?

7.   • Máte pocit, že je ve vašem bytě příliš sucho?

Pokud se v těchto bodech poznáváte, je na čase zapracovat na vhodné tepelné izolaci, která vám zajistí ideální tepelný komfort.

Jak docílit tepelného komfortu?

 „Zajištění tepelného komfortu, tedy stavu, kdy se člověk cítí i za extrémních venkovních podmínek ve svém obydlí příjemně, lze vhodnou tepelnou izolací fasády domu, střechy i podlah. Kromě odpovídající tepelné izolace musí být plášť budovy také vzduchotěsný, aby zabránil neregulovanému proudění vzduchu ať už teplého v létě nebo chladného v zimě. Zapomenout se nesmí ani na odpovídající stínění oken,“ říká Ing. Karel Sedláček, Ph.D., manažer technické podpory Divize Isover společnosti Saint-Gobain.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky