Dovolená znamená i zabezpečení domácnosti, nezapomeňte na vodu a elektřinu

Než vyrazíme k moři nebo na chalupu, měli bychom se postarat o domácnost, abychom ji po návratu našli v původním stavu. To platí i pro koupelnu s toaletou. Před odjezdem proto myslete na elektrická zařízení, hlavní přívod vody i zabránění vzniku bakterií.

Zavřete hlavní přívod vody

Ačkoliv se za vaší přítomnosti voda tváří nenápadně, může být příčinou mnoha nepříjemností. Před odjezdem na dovolenou se proto doporučuje uzavřít hlavní přívod vody. „Případný protékající záchod nebo kapající kohoutek mohou zvýšit účet za vodu. Při týdenní dovolené může slabě protékající WC znamenat i pět set korun navíc,“ upozorňuje Radka Prokopová , výkonná ředitelka společnosti Alcaplast , která je největším výrobcem sanitární techniky ve střední a východní Evropě. Stejně tak uzavření hlavního přívodu vody zamezí případným škodám, pokud by v době vaší nepřítomnosti prasklo vodovodní potrubí.

Odpojte ze zásuvky elektrická zařízení

Abyste zabránili dalším nehodám, například požáru, odpojte ze zásuvky veškerá elektrická zařízení běžného užívání, například fén, holicí strojek, elektrický kartáček i neaktivní adaptéry. Mohly by totiž způsobit zkrat. Pokud to váš ohřívač vody umožňuje, nastavte jej na úsporný prázdninový režim, aby nepracoval zbytečně.

Zabraňte množení bakterií ve stojaté vodě

V toaletní míse, která není delší dobu používána, se mohou kvůli stojaté vodě začít tvořit prstence, v nichž se množí bakterie. Tomu můžete zabránit přidáním čisticího prostředku do vody v toaletní míse. Stejným způsobem se doporučuje zabezpečit i odtokové kanálky umyvadla, vany a sprchového koutu. Z hlediska ochrany před bakteriemi věnujte čas také řádnému úklidu. Vyperte špinavé prádlo a vyneste z koupelny i toalety odpadkové koše, aby vás nepřekvapil nelibý zápach.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna