Školky a kroužky: ve školkách ubude kroužků, v ohrožení je i plavání

TNBiz, 29.6.2016

Kroužek keramiky, angličtina nebo tancování - to je jen malý výčet aktivit, které doposud mateřské školy dětem za poplatek nabízely. Od září by ale mohlo být všechno jinak. Podle školní inspekce už by se neměly konat dopoledne, narušují totiž společné vzdělávání, které má být ze zákona bezplatné.

Ve školkách se totiž děti vzdělávají podle školního vzdělávacího programu, který je jasně stanovený. K tomu mohou nabízet nadstandardní aktivity, které jsou zpravidla placené. Mezi ně patří právě zmiňované kroužky. U těch si mohou rodiče vybrat, jestli na ně děti přihlásí, nebo ne.

Pokud by byly v rámci vzdělávacího programu, musela by je školka všem dětem poskytovat zdarma. Když by se přesto placené kroužky konaly dopoledne, pro děti, které by do kroužku nechtěly nebo nemohly chodit, by musela školka zajistit plnohodnotný program. Zároveň by jej nesměl vyučovat pedagog ze školky, ale externí lektor.

Jak se nám ale svěřila jedna z čtenářek TN.cz, ne ve všech školkách byl náhradní program pro děti zajištěn. "Kroužky byly většinou dopoledne a pokud na něj rodič dítě nepřihlásil a nezaplatil za něj, musel si pro dítě najít alternativní hlídání," uvedla maminka, jejíž dítě navštěvovalo jednu z pražských školek. Měsíčně tak za školku platila stovky korun navíc, aniž by vlastně chtěla.

I to byl jeden z důvodů, proč inspekce k doporučení přistoupila. Podle ní musí být dětem dopoledne poskytováno společné vzdělávání, když pro ně rodiče chtějí něco navíc, školka tomu má vyhradit čas až v odpoledních hodinách. Některé školky tak kroužky zcela zruší, jiné je přesunou na odpoledne.

Mnozí rodiče se ale teď bojí, že jejich ratolesti přijdou o oblíbené hodiny plavání. Těch se děti obvykle účastní dopoledne a rodiče za ně platí. Inspekce ale konání plaveckých kurzů nezakazuje. Pokud je plavání součástí školního vzdělávacího programu dané školky, bez problémů ho může pořádat i dopoledne. Od rodičů může zároveň vybírat příspěvek například na dopravu, jediné, co je placeno ze státních peněz, je lektor plavání.

Jenže zatímco ještě před několika lety bylo plavání v osnovách povinně, teď záleží na školkách, jestli ho do svého vzdělávacího programu zařadí. Mnozí rodiče tak v těchto dnech na sociálních sítích řeší, zda právě v jejich školce plavání zůstane. "U nás to vypadá, že plavání od nového školního roku nebude. Ředitelka je totiž neschopná," postěžovala si další z pražských maminek.

Pro všechny školou povinné děti ale máme dobrou zprávu, od příštího roku pro ně budou kurzy plavání zadarmo. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky