Domácí potopa? Pět rad, jak jí zabránit

Typy vodovodních hadiček

Nejnebezpečnější nepřítel je vždy ten nejlépe schovaný. Platí to také v domácnosti. Často bez povšimnutí necháváme tikat časovanou bombu v koupelně, na záchodě i v kuchyni. Zapomínáme totiž na vodovodní hadičky. Prasklou gumovou hadičkou přitom vyteče až 1500 litrů vody za hodinu. A takové množství už dokáže způsobit pořádnou potopu.

Nečekané náklady na rekonstrukci bytu či domu jdoucí do desítek tisíc korun dokáže způsobit jedna nepatrná vodovodní hadička skrytá třeba pod vaším dřezem. Takzvané vodovodní škody přitom patří podle českých pojišťoven mezi nejčastěji hlášené události - každý rok je nahlásí přes 35 tisíc klientů, což je téměř 100 domácností denně. A jednou z nejčastějších příčin jsou právě vodovodní hadičky. Jde takovým situacím zabránit?

Odborníci tvrdí, že ano. Je ale zapotřebí pamatovat na několik věcí:

1. NENÍ HADIČKA JAKO HADIČKA

Víte, jaký typ hadiček jste si do domácnosti nainstalovali? V podstatě to může být jeden ze tří druhů: nejrozšířenějšími v českých domácnostech jsou pryžové a silikonové hadičky opletené hliníkovým nebo nerezovým lankem, technologickou novinkou jsou pak hadičky vyrobené z nerezového vlnovce – materiálu používaného pro bezpečnostní přípoje plynu.

2. NENECHTE SE UCHLÁCHOLIT VZHLEDEM

Pokud máte hadičky opletené hliníkem, říkáte si o velký malér. Nejstarší typ hadiček v českých domácnostech je také ten nejnebezpečnější. Poznáte jej tak, že hliníková hadička zanechá při otěru stopu. Máte-li u dřezu, pračky, myčky či záchodu namontované hadičky opletené nerezem, buďte ostražití a pravidelně je kontrolujte. I když nesou název „pancéřové“, ke spolehlivosti a životnosti pancéře mají hodně daleko - nerezový je pouze vnější obal, vnitřek je totiž z pryže nebo ze silikonu. A to jsou materiály, které mohou časem zteřet. Nenechte se proto uchlácholit tím, že zvenku působí neporušeně – uvnitř jsou vystaveny vnitřnímu tlaku vody a střídání teplot, což vede zákonitě k jejich opotřebení.

3. STAREJTE SE O ZEVNĚJŠEK

Ať už máte hadičku z pryže nebo silikonu opletenou nerezem či hliníkem, nezapomeňte pravidelně hmatem kontrolovat oplet – pokud ucítíte byť jeden pichlavý drátek, neváhejte a hadičku ihned vyměňte. I téměř neviditelné porušení opletu dokáže způsobit katastrofu - tlak vody hadičku v tomto místě prostě roztrhne. Vnitřek hadičky bohužel kontrolovat nelze. Vodítkem blížící se katastrofy může být i to, že gumová hadička při ohnutí drží tvar. To znamená, že je pryž zteřelá a tlak vody ji může kdykoliv roztrhnout. I v tomto případě hadičku okamžitě vyměňte. Své zkušenosti s protrženou vodovodní hadičkou má i Kristýna Dvořáková z Prostějova: „ Vůbec jsem nevěděla, že mám připojovací hadičky kontrolovat. To mi došlo, až když nám soused pod námi přišel ve čtyři hodiny ráno oznámit, že mu ze stropu teče voda. Praskla nám totiž hadička na záchodě. Celé nás to stálo desítky tisíc korun.“

4. POZOR NA TLAK

A právě tlak vody je velkým nepřítelem vaší bezstarostné a bezpečné domácnosti. Myslíte si, že to, že hadička nejčastěji praskne v noci, nebo když jste na dovolené, je zákon schválnosti? Ne tak docela. Běžně se tlak v potrubí pohybuje kolem 2–3 barů. V době menšího odběru vody, což je v noci, nebo když jste na dovolené, totiž může stoupnout k pěti, ve výkyvech i k deseti barům. I když všechny nově vyrobené hadičky musí odolat tlaku až deseti barů, v průběhu jejich užívání únavou či opotřebením materiálu tato schopnost rapidně klesá. A pokud je hadička zteřelá nebo je poškozený její oplet, dochází k jejímu protrhnutí. Právě před těmito riziky vás mohou ochránit vodovodní hadičky flexira z nerezového vlnovce - jde v podstatě o trubku vyrobenou z chirurgické ocele a speciální technologií upravenou tak, aby měla vlastnosti hadičky.

5. PRYČ SE SAPONÁTY

Dalším skrytím nepřítelem gumových a silikonových vodovodních hadiček jsme často my sami. Sáhněme si do svědomí, zda si z připojovacích hadiček na záchodě nebo pod umyvadlem neděláme věšák na čisticí hadříky. Vlhký hadr pověšený na hadičce nebo čisticí prostředky, které hospodyňky tak rády schraňují ve skříňce pod umyvadlem, jsou jednou z nejčastějších chyb, které dokážou povrch hadičky pořádně poškodit. Běžná vodovodní hadička by měl vydržet okolo pěti až deseti let, našim nevhodným přístupem však dokážeme její životnost o poznání zkrátit. „Vyměňovali jsme už hodně prasklých vodovodních hadiček pár měsíců poté, co jsme je nainstalovali. Hospodyňky měly totiž jeden nešvar, skladovaly čisticí prostředky v těsné blízkosti hadičky, navíc na ni odkládaly vlhké hadry. To narušilo její oplet a ta zákonitě v nejnevhodnější chvíli praskla,“ konstatuje instalatér Ivan Veselý.

6. INVESTUJTE

Každá domácnost má nejméně šest vodovodních hadiček: dvě u dřezu a umyvadla, po jedné u pračky a záchodu, další jsou například u myčky či bidetu. To je dost potencionálních rizik na vytopení domácnosti. Pokud chcete předejít těmto nečekaným katastrofám, máte dvě možnosti: chraňte vodovodní hadičky před všemi riziky jejich poškození, pravidelně je kontrolujte a po několika letech je preventivně vyměňte. Nebo sáhněte po materiálu budoucnosti – nerezovém vlnovci. Ten se dlouhodobě používá pro přípoje plynu, kde je potřeba garance maximální bezpečnosti. Díky celonerezovému provedení a svářeným koncovkám (pryžové a silikonové hadičky mají lepený spoj, kde nejčastěji dochází k jejich prasknutí) nehrozí vnitřní ani vnější poškození materiálu. Také speciální opláštění ochrání hadičku flexira před čisticími prostředky, i těmi na bázi chloru. Díky vlastnostem chirurgické ocele vám tato hadička ochrání domácnost více než sto let. A pokud si dobře ošetříte rizika proti nečekanému vytopení, můžete v klidu odjet i na roční dovolenou.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky