Dovolená a celní kontrola: pozor na mušle, dřevo a kůže podle CITES!

TNBiz, 4.7.2016

Chcete si na dovolené koupit rostlinu nebo suvenýr v podobě sošky ze vzácného dřeva, kabelky z krokodýlí kůže, úlomek korálu? Tak si musíte dát velký pozor, aby dárek nepodléhal mezinárodní úmluvě CITES. Jinak se můžete dostat do problémů.

CITES je oficiálně používaná zkratka Úmluvy o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. Mnoho druhů je tak chráněno, aby nedošlo k jejich vyhubení v přírodě.

Pokud předem počítáte s tím, že si budete chtít podobný suvenýr v zahraničí zakoupit, informujte se před odjezdem na Ministerstvu životního prostředí ČR (MŽP ČR), zda nepodléhá úmluvě CITES a jaké jsou podmínky pro legální dovoz.

K dovozu je totiž nutné vývozní povolení ze země odkud exemplář vezete a zároveň dovozní povolení České republiky, které vydává MŽP. Tato povolení musíte předložit na hranicích celním orgánům. "Je nutné kontaktovat Ministerstvo životního prostředí a vyřídit si patřičné doklady. Aby se potom člověk nedivil, že o tyto exempláře na letišti přijde," uvedla pro TN.cz tisková mluvčí Celního úřadu pro Prahu Ivana Kurková.

"I některé druhy korálů a lastur, které se volně dají najít na pláži, mohou podléhat mezinárodní úmluvě CITES," dodala. Mluvčí také uvedla, že lidé velmi často povolení nemají a o exempláře tak přijdou.

Za dovoz nedovoleného materiálu hrozí pokuta, ve vážnějších případech se může jednat o trestný čin. "Před cestou je dobré si ověřit dovozní limity do České republiky," uzavřela.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky