Klíšťata a jejich virus: ochrnutí, hluchota i smrt...

TNBiz, 7.7.2016

Příběhy pacientů po klíšťové encefalitidě jsou dostatečně varovné. "Chtěl bych chodit a dělat všechno, co jsem dělal," přeje si dnes Petr Krábek - mladík po encefalitidě. "Skončila jsem na plicním ventilátoru, přestala jsem vidět, nemluvila jsem půl roku. Pět měsíců mě dětem nechtěli ukázat na JIPce, aby ze mě neměli trauma," vzpomíná zase Věra Kuryliv.

Klíšťová virová encefalitida je zákeřné onemocnění. "U klíšťové encefalitidy je nebezpečné, že ty následky se velmi těžko vracejí zpátky. Většinou svému nositeli zůstávají do konce života," varuje primářka infekční kliniky Nemocnice na Bulovce Hana Roháčová.

A právě letošní rok může být ve výskytu klíšťové encefalitidy hodně dramatický. Jak moc, ukazují nejčerstvější čísla. Zatímco v posledních čtyřech letech se za prvních pět měsíců roku počet nakažených pohyboval v průměru kolem deseti, letos jich je už 34!

Česká republika je přitom už několik let ve výskytu klíšťového zánětu mozku na prvním místě v celé Evropské unii. "My jsme měli už celou řadu klíšťových encefalitid, i velmi těžkých průběhů. Ženu, která ochrnula na všechny čtyři končetiny, měli jsme taky relativně mladou ženu, která prakticky ohluchla..." vypočítává primářka Roháčová.

Kvůli mírné zimě klíšťata nevymrzla. Navíc dosavadní průběh počasí, tedy teplo a vlhko, jim svědčí nejvíc. "V letošním roce začala sezóna klíšťat už v únoru. Takže je delší než v jiných letech," vysvětlil lékař a epidemiolog Rastislav Maďar. "Nemůžeme v podstatě říct, jestli je něco zastaví. Myslím si, že spíš asi ne," přiznává chmurné vyhlídky primářka Roháčová.

Také proto - kvůli posunuté sezóně - jsou klíšťata už několik týdnů hodně aktivní. Aktuálně je jejich aktivita z desetistupňové škály na osmičce. Nejvíce klíšťat číhá ve vysoké trávě a v křoví hlavně u vody a na vlhkých okrajích lesů. Těm by se měli lidé úplně vyhnout.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky