Češi zanedbávají cestovní pojištění, může je to stát i miliony!

TNBiz, 8.7.2016

Přes 90 tisíc pojistných událostí nahlásili klienti pojišťoven v roce 2014. Ty za jejich ošetření v zahraničí vyplatily 655 milionů korun. "Za léčbu zápalu plic spojeného se srdeční arytmií jsme řecké nemocnici zaplatili u jednoho našeho klienta 1,8 milionu korun," uvedla například mluvčí Allianz Jana Černá. V případě, že by si muž nesjednal cestovní pojištění, musel by vše zaplatit sám.

Přesto je stále velké množství českých turistů, kteří to riskují. "Zhruba každý pátý člověk, který cestuje do zahraničí, to znamená 20 procent lidí, se stále nepojišťuje," povtrdil mluvčí Evropské pojišťovny Štěpán Landík.

Řada českých turistů se při cestách po zemích evropské unie spoléhá na kartičku zdravotní pojišťovny. Jenže ta většinou na pokrytí léčebných výloh nestačí. Je opravdu jen na akutní ošetření a jakákoli další hospitalizace by musela být doplácena. Navíc i to funguje jen ve státních zařízeních, v těch soukromých musí klient platit sám.

A neobsahuje ani repatriace, jejichž náklady šplhají do stovek tisíc korun. "Pokud je třeba zařídit převoz zpět do České republiky, tak to tato karta zdravotního pojištění neobsahuje," potvrdil mluvčí Evropské pojišťovny Landík.

Trendem, který se teď prosazuje zdaleka nejvíc je aktivní dovolená, tedy se sportováním. Jenže turisté se musejí na sport k cestovnímu pojištění ještě připojistit, tedy pokud na dovolené nesportují jen rekreačně. "Například náš klient v Rakousku spadl ze čtyřkolky , nešťastně si zlomil loket a to léčení a hospitalizace vyšly na 160 tisíc korun," dal jeden z příkladů mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Jen se základním cestovním pojištěním by muž z předchozího příkladu musel platit ze svého. Připojistit se musí třeba lidé, kteří se chystají na vodní skútry, na potápění s přístrojem ale i na sjezdy na horských kolech.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky