V Praze stouply ceny nových bytů o 20% r/r


Necelých 66 tisíc korun za m2 . To je průměrná cena prodaných bytů v Praze. Ve srovnání s loňským rokem je to o 20% více.

Průměrná cena za nový byt v Praze se v průběhu druhého kvartálu vyšplhala na 65 922 korun za m2. V prvním čtvrtletí přitom byla 60 069 . Ještě výraznější navýšení je zřejmé z meziročního srovnání: před rokem totiž tato cena činila 55 555 korun za m2. Počet dostupných bytů se oproti tomu meziročně snížil o více než 2 tisíce z původních 7 000 na současných 4 650 bytů. Vyplývá to z analýzy, kterou sestavily společnosti Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Právě snižující se nabídka volných bytů je jedním z hlavních důvodů, proč se docela dobře prodávají i drahé byty. Z jiné analýzy od společnosti KPMG vyplývá, že v Praze je vydáváno méně stavebních povolení na bytové komplexy, než v jiných evropských metropolích.

 

Vydaná stavební povolení v posledních letech. Zdroj: KPMG
Vydaná stavební povolení v posledních letech. Zdroj: KPMG

Ve srovnání s řadou dalších středoevropských metropolí, jako je například Mnichov, Berlín či Vídeň, tempo výstavby i povolování stavby nových bytů v Praze zaostává. Ve Varšavě se pak dokonce staví téměř třikrát více nových bytů. „Pokud k porovnání tempa výstavby přidáme aktuální data o vývoji cen, jasně vidíme, že nízký objem i tempo výstavby povede k dalšímu zdražování,“ říká Pavel Kliment z KPMG. „Další příčinou růstu průměrných cen je u nás to, že někteří developeři v poslední době na trh uvádějí stovky nových bytů, jejichž průměrná cena na m2 již nyní převyšuje 80 tisíc korun,“ doplňuje předseda představenstva Trigemy Marcel Soural.

Za druhé čtvrtletí se v hlavním městě prodalo 1750 bytů, což je obdobný počet jako v každém z předchozích kvartálů. Za první pololetí se tak dohromady v Praze prodalo 3 350 bytů. Oproti minulému roku jsou však skutečné prodeje za druhé čtvrtletí ještě vyšší, a to cca o 300 jednotek. Je to proto, že vloni byly do analýz zahrnovány ještě byty u projektů, které neměly územní rozhodnutí. Od letošního roku se již takové byty v analýzách vůbec neobjevují.

Vývoj nabídky bytů v Praze. Zdroj: Trigema
Vývoj nabídky bytů v Praze. Zdroj: Trigema

 

K ostatním místům Česka, kde se daří poptávce po novém bydlení, patří zejména Brno. Zde se podle analýzy developerů ve druhém čtvrtletí prodalo 545 nových bytů. V případě Jihomoravského kraje to pak bylo dokonce 675 bytů. Na druhou stranu nejnižší zájem je o nové bydleníLibereckém, Pardubickém, Karlovarském a Zlínském kraji, kde se za druhé čtvrtletí prodalo vždy jen zhruba několik málo desítek nových bytů. Průměrná cena za nové bydlení v Brně je 56 363 a v Jihomoravském kraji 50 552 korun za m2. Naopak v Libereckém to může být pouze okolo 25 tisíc korun za m2.

Jiří Reichl

 

 

 

 

Trendy v developmentu:
?
V posledních 5 let vzrostla výstavba bytů, trend pokračuje i v roce 2016
?
Hlavní faktory ovlivňující růst výstavby bytůmigrace, nízké úrokové sazby, hospodářský vývoj
?
Ve Varšavě se staví nejvíce bytů ze sledovaných měst, jak v absolutní výši, tak v přepočtu na obyvatele
?
V Berlíně došlo k největšímu nárůstu roční výstavby z 4 491 (2011) na 10 722 (2015) přesto tento nárůst nepokrývá nárůst obyvatelstva tohoto města. Obdobný stav je i u ostatních německých měst a Vídně
?
Relativně málo bytů se staví v Budapešti, kde bylo dokončeno v roce 2015 méně bytů než v několikrát menší Bratislavě
?
Města s nejmenší hustotou zalidnění jsou Bratislava, Praha a Hamburk oproti Vídni a Mnichovu –prostor pro další zahuštění
?
Praha má spolu s Vídní největší počet obyvatel na jednu bytovou jednotku ze sledovaných měst –což slibuje další prostor pro developmenta růst bytové výstavby v těchto městech


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality