Kdy dává půjčka smysl? Pokud ji vybíráme s rozumem

Postavit dům či zrekonstruovat byt a následně ho vybavit podle svých představ, je snem snad každého z nás. V dnešní době však může být splnění podobných plánů finančně náročné. Jak tedy řešit situaci, kdy nám na důležité a mnohdy neodkladné investice nestačí běžné úspory? Jako účinné řešení se nabízí půjčka.

Průzkum společnosti Cofidis ukázal, že více než tři čtvrtiny Čechů jsou ochotni vzít si půjčku na produkt, který vnímají jako dlouhodobější a trvalejší investici. Tou může být rekonstrukce, nové auto, studium nebo vybavení bytu či domu. Jak ale v nepřeberném množství půjček vybrat tu správnou, abychom se nespálili? Cyril Křůpala, obchodní a marketingový ředitel společnosti Cofidis, radí: „Je důležité hledat natolik poctivého a seriózního partnera, který vám nejenom bude schopen nabídnout naprosto transparentní podmínky, ale také vám věnuje dostatek času k jejich vysvětlení.“

Pár tipů, na co se zaměřit

Ještě před tím, než si rozhodnete půjčit, je důležité si vaše rozhodnutí dobře promyslet a při výběru úvěru dodržet několik základních pravidel:

· Nejprve se na internetu a u svých přátel či rodiny informujte o zkušenostech se společností, u které si chcete půjčit.

· Následně si zjistěte podmínky úvěru, jako je jeho skutečná cena, výše úrokové sazby či splatnost. Pátrejte po možnostech pojištění úvěru a následcích, které by mohly nastat v případě neschopnosti splácet.

· Hledejte natolik transparentní a férový úvěr, abyste později nebyli překvapeni skrytými poplatky například za jeho vedení nebo předčasné splacení.

· Buďte aktivní a porovnejte nabídky u několika různých společností.

· A v neposlední řadě si všechno, co se chystáte podepsat, pořádně přečtěte. Většina lidí totiž věnuje čtení úvěrových smluv pouze zlomek času, což u nesolidních společností může mít pro klienta negativní důsledky.

Detaily jsou důležité

Ať už si půjčku zřizujete sami nebo prostřednictvím finančního poradce, vždy byste se měli krom tipů zmíněných výše zaměřit i na důležité detaily, jako je osobní přístup či kvalitní klientská podpora. Do té spadají i přehledné internetové stránky a transparentní podmínky. „Je alarmující, pokud vám společnost nevěnuje dostatek času k podání srozumitelných informací a vy díky tomu podepíšete něco, čemu nerozumíte. Ještě o trochu hůře se jeví situace, kdy po uzavření smlouvy nemáte možnost kvůli nedostupnosti zákaznického servisu upravit podmínky samotného úvěru například v případě, že ho chcete předčasně splatit nebo když potřebujete odložit splátku,“ dodává Křůpala.

Sledujte trendy, ušetříte.

Pokud nechcete být na půjčku sami a zároveň máte zájem získat výhodnější podmínky, jako je nižší úroková sazba či dosažení celkově vyšší částky půjčení, porozhlédněte se po možnostech tzv. Partnerské a Novomanželské půjčky. Společná investice nejenom že rozloží míru vaší zodpovědnosti, ale dovolí vám dosáhnout i na věci, které byste si sami pořídit nemohli. Navíc vám tyto půjčky sníží i riziko proti neschopnosti splácení.

Půjčka je užitečný nástroj, se kterým je však důležité nakládat s rozmyslem. Pokud se budete řídit výše zmíněnými radami, může vám pomoct splnit plány, které byste z našetřených úspor prozatím nemohli uskutečnit.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika