Mobilní aplikace „Kam s ní?“ najde nejbližší sběrné místo pro vysloužilé úsporné zářivky

Vysloužilé zářivky, LED diody a úsporné žárovky do běžného odpadu nepatří. Kvůli obsahu toxických látek, byť ve velmi malých množstvích, je třeba je odevzdat k odborné recyklaci. Kde ale takové místo najít?

Spotřebitelé mohou nově zjistit nejbližší sběrné místo pomocí aplikace „Kam s ní?“, kterou si mohou zdarma stáhnout do mobilního telefonu nebo tabletu. Kromě mapy sběrných míst aplikace navíc obsahuje popis jednotlivých druhů světelných zdrojů a kvíz na procvičení znalostí. Aplikace je dostupná pro zařízení s operačním systémem Android a iOS .

„Vysloužilé zářivky lze odevzdat ve všech sběrných dvorech, obchodech s elektrem či u prodejců světelných zdrojů. Malé sběrné nádoby jsou také rozmístěny velmi často v supermarketech či nákupních centrech, na obecních, městských a krajských úřadech,“ shrnuje Zuzana Adamcová, zástupkyně společnosti EKOLAMP, která zajišťuje zpětný odběr a recyklaci světelných zdrojů a jiných osvětlovacích zařízení.

Zátěž pro životní prostředí představuje zejména rtuť, která je ve stopových množstvích přítomna v některých světelných zdrojích. V úsporných zářivkách se vyskytuje ve velmi malém množství (cca 2–5 mg), například v klasickém teploměru je rtuti 500krát více. Navíc je recyklací zářivek možné využít přes 95 % materiálů, ze kterých jsou vyrobeny, a tím omezit těžbu přírodních surovin.

 

     QR kód iOS QR kód Android



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky