Velký domácí úklid: dejte věcem druhou šanci

Dejte starým věcem druhou šanci, ty nefunkční vyhoďte do správných kontejnerů.

Chystáte se na velký podzimní úklid a nevíte, kam vyhodit knihy, oblečení, rozbitý mixér nebo pánve? Zbyly vám po generálním úklidu na chalupě pytle plné vyřazených věcí? Dříve než je bez milosti vyhodíte do koše, popřemýšlejte, kam je vyhodit nebo zda by ještě někomu nemohly posloužit. Stručný přehled správné recyklace ocení každá hospodyňka.

Knihy nevyhazujte

Co s vyřazenými knihami? Máte-li na to čas, zkuste je prodat přes internet. Existují speciální stránky, kde si je čtenáři navzájem prodávají a nakupují. Pokud byste se jich rádi zbavili najednou, zeptejte se v místní knihovně či antikvariátu, zda by neměli zájem o nové kusy. Kontaktovat můžete i organizace, které knihy vybírají a posílají tam, kde ještě najdou uplatnění – například pražská Elpida. Netradiční variantou jsou i pouliční knihovny, kam můžete vybrané kousky věnovat.

Staré elektrospotřebiče vyhazujte do recyklačních červených kontejnerůDrobné elektro patří do červených kontejnerů

Zvláštní pozornost věnujte zejména drobným elektrospotřebičům. Starý počítač, fén, dráty a nabíječky, rychlovarná konvice, telefon či elektronické hračky by rozhodně neměly skončit ve směsném odpadu. Při jejich rozkladu na skládce totiž dochází k úniku nebezpečných látek. Drobné elektro vyhoďte do speciálních červených kontejnerů ASEKOL k tomu určeným – zařízení je pak bezpečně rozebráno na speciální lince, kde se až z 90 % zrecykluje. Do červených kontejnerů se vejdou spotřebiče do rozměrů 40 × 50 centimetrů, ty větší odvezte do sběrného dvora. Nejbližší kontejner naleznete na www.cervenekontejnery.cz.

Co když je elektro ještě funkční?

Koupili jste si nový počítač či mobil a víte, že ten starý by ještě někomu mohl posloužit? Nenechávejte si ho v šuplíku a pomozte dětem z dětských domovů. Vyřazenou elektroniku odevzdejte, ASEKOL ji opraví a předá novým majitelům, kteří ji naplno využijí.

Kam můžete elektro na opravu přinést?

Sběrný dvůr Generála Šišky, Praha 12, Sběrný dvůr Zakrytá, Praha 4, Sběrný dvůr Teplárenská, Praha 10 a Sběrný dvůr Durychova, Praha 4.

Dejte oblečení druhý život, hračky udělají radost dětem

Provětrali jste skříň a usoudili, že hromádku s o číslo menším oblečením už nemá smysl skladovat? Vyřazený textil nevyhazujte do koše, využít můžete například kontejnerů na oblečení, odkud oděvy putují do dětských domovů či na charitu. Stejně tak i hračky, se kterými si už nikdo nehraje. Darujte je Červenému kříži či dětskému nemocničnímu oddělení, kde ještě poslouží malým pacientům.

Prošlé léky jsou nebezpečný odpad. Vraťte je do lékárny

Objevili jste v lékárničce prošlé léky? Nevyužitá léčiva jsou nebezpečný odpad, který by měl být bezpečně zpracován certifikovanými firmami. Do směsného odpadu tedy stejně jako staré elektro nepatří. Staré pilulky, kapky či tablety proto vraťte do lékárny.

Pánve, hrnce, pekáče

Staré kuchyňské nádobí je nejvhodnější odvézt do sběrného dvora.

O společnosti ASEKOL *

ASEKOL, a. s., je neziskově hospodařící společnost, která od roku 2005 provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. Na základě zápisu vedeného u Ministerstva životního prostředí ČR zajišťuje zpětný odběr elektrozařízení ve všech oblastech, např. výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, elektrických nástrojů, nářadí, hraček a vybavení pro volný čas a sport, přístrojů pro monitorování a kontrolu a výdejních automatů (skupiny 1–10). ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s více než 4 521 městy a obcemi a 2 900 opravnami a prodejnami elektro. Další tisíce sběrných míst vznikly díky vývoji a instalaci různých druhů kontejnerů na drobná elektrozařízení. Provozovaných více než 17 200 sběrných míst zajišťuje společnosti ASEKOL nejhustší sběrnou síť vysloužilých elektrozařízení ze všech kolektivních systémů v ČR i v Evropě. ASEKOL za svoji společenskou odpovědnost získal prestižní národní ocenění TOP odpovědná firma. Zároveň byl na začátku února za své aktivity oceněn prestižní cenou Ruban d’Honneur neboli „Stuhou cti“ v soutěži European Business Awards (EBA) v kategorii Environmentální a udržitelný rozvoj.

* Informace aktuální k 1. srpnu 2016



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky