Odstranění hluku: vhodná střešní krytina, izolace, nebo rostliny

Jana Brožková, 22.8.2016
Stavíte, rekonstruujete nebo kupujete nový dům? Kromě celé řady starostí, které jsou spojené s pořízením nového bydlení, je třeba myslet i na ty, které můžou přijít po nastěhování. Jednou z nich je nadměrný hluk přicházející z vnějšího prostředí.

Zvýšený hluk nejenže znepříjemňuje pohodu a odpočinek, ale při dlouhodobém působení může přispívat ke stresu, v nejhorších případech dokonce k poruchám sluchu. Jeho nejčastějším „generátorem“ je doprava, což se týká především budov umístěných ve vzdálenosti do 200 metrů od komunikací I. a II. třídy. Méně častým, ale o to nejpříjemnějším zdrojem je zvuk přicházející z „průmyslového“ prostředí – tedy z továren, výrobních hal, atd.

Jak se bránit nadměrnému hluku?Jak se nadměrnému hluku bránit?

Pokud dům stavíte nebo rekonstruujete, věnujte maximální pozornost realizaci podkroví: u zděných staveb jsou z hlediska zvukové izolace nejslabším článkem okna a šikminy v obytných podkrovích. "Hluk nejlépe izolují betonové nebo pálené střešní tašky. Obyvatelé domu mají i větší šanci, že se například při bouřce nebo krupobití vyspí," říká Roman Grebeníček, odborník z portálu www.vseostrese.cz.

U plechových střech je podle jeho slov nutné počítat se sníženou schopností izolace hluku, která je způsobena jejich nízkou plošnou hmotností. "Rozdíly oproti klasické skládané střešní krytině jsou významné," upozorňuje Grebeníček.

Již při návrhu podkroví je zaměřit se na optimální tloušťku a druh izolačního materiálu. V různých druzích izolace jsou totiž velké rozdíly – to, že má materiál dobré tepelně-izolační vlastnosti, neznamená, že dokáže kvalitně pohlcovat hluk. Jinými slovy: polystyren není kamenná vlna.

Klíčovým nástrojem v boji s nadměrným hlukem jsou okna. Na trhu sice jsou k dostání meziokenní fólie, které však většinou nemají takový efekt a intenzitu hluku snižují v řádech decibelů. Nejlepším řešením je tak často výměna oken za plastová nebo eurookna, případně instalace silnějších skleněných tabulí.

Rostliny v oknech, v místnostech bytu a kolem domu působí spíš psychicky, ale stále je to pomoc, která se počítá. Za zelenou stěnou budete mít pocit většího soukromí i klidu. Ve větším počtu už začnou rostliny fungovat podobně jako závěs. Jestliže máte v ulici stromy s košatými korunami, i ty vás částečně od hluku izolují.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba