Organizace práce při úklidu ušetří čas

Úspora času při úklidu

Dlouhé hodiny práce, úklidu a vydané energie a stačí návrat dětí ze školy či manžela z práce a veškerá vaše vydaná snaha se ztratí v propadlišti dějin. Že to znáte? Že se nemůžete zbavit pocitu marnosti a vyčerpanosti poté, co jste vygruntovala celý dům či byt?

Máme pro vás několik tipů k zamyšlení, které vám pomohou s organizací každodenní práce, aby vás pocit marnosti opustil a nahradil ho pocit dobře odvedené práce.

Nevěnujete spoustu času práci, která není až tolik efektivní a až tolik potřeba, jak jste si myslela?

Máme na mysli každodenní utírání prachu, leštění sporáku, luxování a odklízení věcí, které denně používáte, tedy denně chystáte a zase uklízíte zpět na své místo.

Co je tedy vašim nejčastějším požíračem času?

Ne, nepište prosím, že děti :-)  Místo toho si sepište seznam: čím se každý den opakovaně zabýváte, co těchto aktivit je třeba udělat každý den? Kterým stačí věnovat se jednou za tři dny/jednou za týden?

Čisticí a uklízecí prostředky – kam s nimi?

• Používáte je prakticky denně a vždy je musíte pracně chystat a následně uklízet?

• Už to je velkým požíračem času a dokáže ve vás vytvořit averzi k samotné aktivitě ještě dříve, než s ní začnete.

Co s tím? Vytvořte v bytě místo, kde můžete mít tyto „pomůcky“ pohromadě. Ideálně police, zásuvka, kde budete mít všechny prostředky snadno a rychle po ruce.

Tip: Vyplatí se vám používat prostředky, které jsou multifunkční – například Diava multifunkční, která si jednoduše poradí se sklem, kovem, dřevem, elektronikou a zanechává za sebou příjemnou vůni.

Nábytek, skříně, koše na prádlo – jsou pro vás jako hospodyňku efektivní? Jsou vám pomocníky nebo vás zdržují od práce a překážejí? Díky pořadačům a efektivnímu uspořádání využijete ve skříni každý centimetr.

• Dopředu a do úrovně očí umístěte vše, co nosíte nejčastěji.

• Doplňky, svátečně používané oblečení a sezónní kousky umístěte do méně dostupných částí skříně či do uzavřených šuplíků.

• Drátěné koše a menší poličky jsou jako stvořené pro ponožky a spodní prádlo.

• Pokud ukládáte do skříně obuv, vždy se ujistěte, že je zcela čistá a věnujte ji spodní část skříně.

• Speciální ramínka a věšáky – těch je dnes na trhu k dostání celá řada a jsou výbornými pomocníky při věšení kravat, pásků, kabelek a jiných drobností.

Buďte ekologičtí a přispějte, kde je potřeba

Odlehčete vašemu šatníku od nepotřebného. Nemusíte však jednotlivé kousky rovnou vyhazovat, nabízí se hned několik možností. Nepoužívané kousky nabídněte známým, jednoduše prodat je můžete také na internetu anebo udělat dobrý skutek a věnovat potřebným. Dnes je to už velmi jednoduché – textilní kontejnery už najdeme prakticky na každém rohu. Odtud pak oblečení putuje organizacím, které je dokážou použít, kde je třeba.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky