Jak správně umýt kuchyň? Návod pro české hospodyňky

Rubrika: Kuchyně
Michaela Somolová (LidskáSíla.cz), 9.09.2016

Kuchyně se využívá celoročně. V létě dostává zabrat společným jídlem s přáteli či rodinou, na druhou stranu je také čas na dovolené a využití venkovních grilů. Pokud se pustíte do úklidu před odcestováním, můžete se těšit na návrat do čistého domu či bytu. S odborníky na úklid z LidskáSíla.cz jsme sestavili postup, jak nejlépe zatočit s nečistotami v kuchyni

Uvažujete o hloubkovém úklidu kuchyně? Jak na to? Postupujte shora dolů tak, aby byla práce co nejefektivnější. Na velmi zaprášený vršek kuchyňské linky se osvědčuje podle Ivety Čekanové, odborníka na úklid a hlavní školitelky dam na úklid z LidskáSíla.cz, následující postup: 


Čištěnou plochu navlhčete, nastříkejte na ní prostředek určený na kuchyň a nechte zhruba 10 minut působit. Poté umyjte prostředek teplou vodou. Nakonec ještě plochu dočistěte čistou vodou. 

Při umývání kuchyňské linky nezapomínejte na detaily, jako jsou úchytky, digestoř, kořenky a dózy pro uchování potravin. Mimochodem, také vám některé plastové dózy načichly od uložených potravin? Zápachu se zbavíte tak, že do plastové krabičky či dózy nalijete rajčatovou šťávu a vydrbete kartáčkem. Když poté dózu umyjete teplou vodou a osušíte, zápach je pryč.

Jak si poradit s troubou, která dostala zabrat?

Při hloubkovém čištění kuchyně se zaměřujte i na troubu, ta dostává během pečení pořádně zabrat. V létě si snad trochu oddychne a na podzim je pak pečení v čisté troubě doslova radost.

Na troubu nepoužívejte čisticí písky ani krémy. „Jsou to abrazivní prostředky, které mohou povrch poškrábat. Jedná se o mikroskopické trhlinky, do kterých se potom více zanáší nečistoty a každé další čištění je potom o trochu náročnější,“ říká Iveta Čekanová, hlavní školitelka dam na úklid LidskáSíla.cz.  

Vyzkoušejte babské rady

Do trouby vložte zapékací misku s vodou a kousky citronu a zahřejte, vzniklá pára uvolní připečené nečistoty, které se poté snadno odstraní.  

Na čerstvou mastnotu v troubě je možné použít sůl. Sůl nasypete do trouby, zapnete a necháte „péct“, dokud sůl nezhnědne. Sůl potom snadno vyluxujete. 

Pokud máte troubu hodně zanešenou a nečistoty jsou několikrát připečené, je nejlepší použít přípravek přímo na čištění trouby jako je sprej, pěna nebo gel. S nejmenší námahou tak dosáhnete profesionálního výsledku. Troubu si krátce rozehřejte na cca 50 stupňů Celsia. Poté nanášejte přípravek nejdříve na dno, boční stěny a nakonec na strop. Nezapomeňte ani na rošty a vnitřní stranu skla v troubě. Nechte přípravek působit dle návodu, většinou se jedná o 30 minut, a poté v opačném pořadí umyjte. 

Troubu profesionálové doporučují umýt od nejhorších nečistot starší kuchyňskou houbičkou, kterou můžete hned vyhodit. „Potom troubu umyjte dočista teplou vodou a nakonec nechte ještě krátce vypálit zbytky přípravku,“ doplnila Iveta Čekanová z LidskáSíla.cz.  

Když už jsme u sporáku, nezapomeňte na knoflíky, ty se nejlépe vyčistí starým zubním kartáčkem a odmašťujícím přípravkem určeným na kuchyňské povrchy. 

Sklokeramickou varnou desku nikdy nečistěte abrazivními prostředky. 

V kuchyni se také věnujte zásobám potravin. Když jste nabití sluníčkem, ne výhní, bude se vám hezky pracovat. Vše protřiďte, skříňky vyluxujte například od vysypané mouky a zamyslete se nad systémem uložení potravin.

Jak na chladničku?

A zůstaneme ještě chvíli v kuchyni, protože k hloubkovému úklidu patří také řádné umytí chladničky. 

Ledničku neumývejte horkou vodou, stačí vlažná voda. Někdo fandí octu, někdo mu příliš nevěří a používá speciální prostředek, případně prostředek antibakteriální. Odborníci nedají v případě čištění chladničky dopustit na octovou vodu. Ocet neutralizuje pachy potravin a desinfikuje. 

„Na umývání ledničky také nepoužívejte hadříky, které by mohly pouštět chloupky. Lepší je houbička na nádobí,“ radí odborník na úklid Iveta Čekanová z LidskáSíla.cz. 

A jaký je postup? Vyndejte veškeré potraviny a také přihrádky a poličky. Přihrádky a poličky se v pokojové teplotě zahřejí a jdou lépe očistit a hlavně vyleštit k dokonalosti. Detaily dolaďte opět pomocí staršího zubního kartáčku. Pozornost věnujte také vnější straně chladničky. 

I myčka potřebuje umýt

Také myčka si zaslouží detailní očistu. Věnujte péči vnitřní straně dveří včetně těsnicí gumy a prostoru pro tabletu. Vyndejte košík na příbory a propláchněte ho sprchou, krásně se pročistí případné usazeniny. Nakonec myčku otřete zvenčí včetně všech ovládacích knoflíků. Často na ně saháme a ne vždy u toho máme zrovna čisté ruce.

       
O LidskéSíle.cz 
LidskáSíla.cz je český online start-up v jehož čele jsou zakladatelé Robert Vojáček (působil v Liftago) s přítelkyní Michaelou Somolovou a Šimon Podlipský. Tato platforma důvěry se zatím orientuje na úklid domácností, ale v budoucnu se chce zaměřit na poskytování dalších služeb v domácnosti, například péči o seniory. Objednat si domácí hospodyni lze na pár kliknutí. Dámy na úklid jsou školené a dobře placené. Aktuálně firma zaměřená na propojení dam na úklid se zákazníky roste a nabírá nové pracovníky. Do dvou let chce start-up zaštiťovat až 2000 důvěryhodných profesionálů ve službách po celé ČR.

Více informací na:
https://lidskasila.cz

Názory na článek  Jak správně umýt kuchyň? Návod pro české hospodyňky
Na dané téma nejsou žádné názory.
Známkuj

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem


Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie

Články Kuchyně