Vlastní bydlení bude hůř dostupné, ČNB přitvrdí

TNBiz, 15.9.2016

Česká národní banka (ČNB) požaduje, aby klienti od 1. října letošního roku mohli hypotékou krýt maximálně 95 % ceny nemovitosti. Od 1. dubna příštího roku to bude už jen 90 % ceny nemovitosti. Navíc banky budou moci čtvrtletně poskytnout jen 15 % hypoték, které budou pokrývat 80 až 90 % ceny nemovitosti.

Přitom v tomto pásmu se podle údajů ČNB pohybuje hned třetina hypoték. Dalších téměř 15 % klientů si bere hypotéky na ještě větší část ceny nemovitosti.

V praxi to znamená, že u bytu v hodnotě dvou milionů korun budou zájemci o hypotéku muset našetřit i 400 tisíc korun, pokud neseženou banku, která ještě nevyčerpala čtvrtletní limit. Česká národní banka navíc chce zabránit, aby si klienti na požadovanou částku brali jiný úvěr.

Pro mladé rodiny nebo lidi s nižšími příjmy se tak vlastní bydlení stane těžko dostupným. ČNB se ale brání, že se snaží klienty chránit. V případě ekonomického ochlazení a propadu cen nemovitostí by se totiž dostali do potíží se splácením a ani prodej nemovitosti by jim nemusel stačit na umoření dluhu. Banky ale varují, že pravidla naženou jejich klienty do náručí společností poskytujících nebankovní úvěry.

Hypotéky ovlivní také ovlivní zákon o spotřebitelském úvěru. Podle něj budou moci jednou ročně uhradit až čtvrtinu jistiny hypotéky nebo v případě nemoci splatit hypotéku bez sankcí. Banky tak zvažují, že zdraží fixaci sazeb na delší období.

Banky se proto snaží využít posledních dní, kdy platí staré podmínky pro uzavírání hypoték. Klienty lákají na rekordně nízké úrokové sazby, podle Hospodářských novin nabízejí banky úrokové sazby už od 1,29 %. Banky připravují pro klienty také další benefity, kterými se je snaží k podpisu nalákat, třeba finanční bonus za podpis nehody nebo možnost předčasného splacení části úvěru.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika