První český certifikovaný pasivní bytový dům

Pasivní budova F energeticky úsporného projektu Hyacint Modřany developerské společnosti YIT získala jako vůbec první pasivní bytový dům v České republice osvědčení „Certifikovaný pasivní dům“. Pro jeho obyvatele to znamená kvalitní, energeticky šetrné a zdravé bydlení s nízkými náklady na provoz.

Certifikát udělil budově F renomovaný německý Passivhaus Institut na základě komplexního posouzení podle přísných mezinárodně uznávaných kritérií. Tímto certifikátem navázal původem finský developer YIT na dříve získané osvědčení Certifikovaný projekt pasivního domu. Obě ocenění slouží jako doklad ověření výjimečné kvality daného projektu. Na jeho výstavbu byly kladeny vysoké nároky a výsledná stavba byla podrobena přísným měřením a kontrolám.

Vedle energetické úspornosti je bydlení v projektu Hyacint Modřany také zdravé: centrální systém řízeného větrání s rekuperační jednotkou přivádí do místností čistý vzduch, který je navíc filtrován od prachu a nečistot. V takových bytech se zdravým vnitřním prostředím se alergikům a astmatikům žije mnohem lépe. „Důkazem kvalit Hyacintu Modřany i rostoucího zájmu české veřejnosti o energeticky šetrné a zdravé bydlení je to, že byty ve všech domech (včetně pasivní budovy F) byly prodané ještě před kolaudací,“ dodává Marek Kontriš, marketingový manažer YIT Stavo. Projekt, v němž bylo postupně postaveno více než 200 bytů v šesti bytových domech (A – F), dokončila společnost na jaře 2016.






Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba