Koupě bytu se vyplatí za předpokladu, že máte úspory a pravidelný příjem

REKLAMA       Vladimír Urbánek, 23.9.2016

Nynější výši úrokových sazeb před osmi lety nikdo nepředpovídal. Úroky jsou tak nízko, že pro mnohé je měsíční splátka hypotéky výhodnější než nájemné. Opravdu se ale koupě bytu vyplatí? A jak dlouho úrokové sazby budou ještě tak nízké?

 

Ekonomové prognózují již jen mírný propad úrokových sazeb, a to maximálně do konce letošního roku. Rok 2017 by tak dle slov odborníků měl být ve znamení vyššího úročení. Avšak nynější rekordní sazby ze dne na den nestoupnou o pět procentních bodů. Tak jako byl pokles postupný, tak samo to půjde i s nárůstem.

Bohužel na otázku „Vyplatí se koupě bytu?“ není tedy jednoznačná odpověď. Za jistých předpokladů ale určitě ano.

  1. Hypoteční úvěr není vhodné sjednávat bez vlastních zdrojů.

  2. Vhod přijde alespoň minimální finanční gramotnost pro výpočet hypotéky.

  3. Důležité je promyslet dobu fixace.

  4. Není radno podceňovat pravidelný příjem.

  


1. Bez úspor není vhodné sjednávat si hypotéku

Nemáte-li žádné našetřené peníze, pak sjednání hypotéky dobře zvažte. I přestože nyní můžete mít dostatečný měsíční příjem na splácení, v budoucnu tomu tak být nemusí. Vhod přijdou nejen finance, díky kterým si nemusíte sjednávat 100% hypotéku, ale zároveň i úspory, které pomohou v budoucnu v případě vypadnutí příjmu.

 

2. Orientace ve financích s rozhodováním pomůže

Finanční gramotnost se nově začíná vyučovat i na základních školách. A není divu. Váháte-li nad tím, zda je pro vás úvěr na bydlení vhodný, je dobré orientovat se alespoň z části vefinančních pojmech, jako jsou RPSN, účelový úvěr, bonita, fixační období, americká hypotéka na cokoliv, akontace nebo refinancování.


3.
 
Dobře zvažte pro a proti doby fixace

Fixační období může pomoci i uškodit. Jestliže máte dostatek peněz, kupujete byt na investici nebo očekáváte v budoucnu peníze z dědictví, pak zvažte krátkou dobu fixace. Naopak nemáte-li našetřenou ani korunu, přiklánějte se raději k delšímu fixačnímu období. Nejčastěji si bankovní klienti hypotéku fixují na 3 až 7 let.


4. Dostatečný pravidelný příjem je alfou omegou

Banky si dostatečnou bonitu klienta hlídají. Jestliže máte práci na dobu určitou, jste OSVČ nebo máte nízké příjmy, pak vězte, že získat hypoteční úvěr pro vás bude těžší. Rozhodně to však není nemožné. Dobré ale je si uvědomit, zda opravdu s vašimi příjmy a s vaším zaměstnáním budete mít na splácení úvěru i za pět let.

 

 

Jen výše úroků a cena hypotéky nerozhoduje

S dlouhým fixačním obdobím se rozhodně nemusíte obávat růstu úrokových sazeb. Avšak i s fixací je zapotřebí pracovat opatrně. Hypoteční úvěry jsou nyní velmi výhodné, na druhou stranu cena nemovitostí je v mnohých lokalitách až přemrštěná. Je tedy důležité při rozhodování pracovat jak s cenou hypotéky, tak s cenou byt. Jen levné úvěry nejsou zárukou schopnosti splácet.

Máte-li však vyhlídnutý byt za příznivou cenu, pak jsou ceny hypoték prozatím velmi nízké a koupě za zmiňovaných předpokladů je vhodná. Využijete-li k tomu chytré online srovnání hypoték, můžete navíc ještě ušetřit. Díky internetovým porovnávačům snadno zjistíte, jaká hypotéka je pro vás ta pravá. Nebojte se tak vyzkoušet nezávislé srovnání desítek úvěrů na bydlení od různých bank. Vězte, že mít přehled se pro žadatele o půjčku rozhodně vyplatí.

 

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika