Vlastní bydlení se vyplatí více než nájem, vypočítal ČSÚ

Stále více Čechů si v poslední době pořizuje vlastní byt, ve kterém chtějí bydlet. Kromě rekordně levných hypoték či lepší ekonomické situace domácnosti související s růstem celé ekonomiky je k tomu pohání i jednoduché výpočty. Sny o vlastním domě či bytě totiž nejsou jen iracionální touha po tom něco vlastnit, ale tento typ vlastnictví představuje pro rodinný rozpočet jednoznačný přínos. Opakovaně to dokládají i výpočty Českého statistického úřadu (ČSÚ), zatím poslední zveřejnilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) ve své aktuální publikaci nazvané Vybrané údaje o bydlení 2015 .

Z takzvané Statistiky rodinných účtů ČSÚ vyplynulo, že zatímco domácnosti bydlící v nájemních bytech vydaly na výdaje spojené s bydlením ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku 26 procent z čistých peněžních příjmů, domácnosti bydlící ve vlastním bytě tyto výdaje vyšly na 17 procent. Vlastníkům nemovitosti tak v rodinném rozpočtu zbývá každý měsíc více peněz na jiné výdaje.

Opakovaně se tak potvrzuje, že koupit nemovitost se vyplatí nejen investorům, pro které vhodně vybraný byt představuje roční výnos pět procent s relativně nízkým rizikem, ale i pro lidi, kteří plánují v kupovaném bytě či domě bydlet. Kromě toho, že na výdaje spojené s bydlením vydají menší podíl příjmů, jejich investice se časem zhodnocuje. Lze to ilustrovat například na největším trhu s novým bydlením – tedy pražském. Zatímco ještě před dvěma lety šlo koupit malý byt už za dva miliony korun, nyní jeho cena neklesne pod 2,5 milionu. Jen za dva roky se tak takový byt novému majiteli zhodnotil o půl milionu korun. A to ceny nových bytů v Praze ještě ani zdaleka nedosáhly svého vrcholu.

Při současném stavu důchodového účtu, jehož obrovský deficit v desítkách miliard korun se neustále prohlubuje, a opakovaných debatách o pravidelném zvyšování odchodu do důchodu představuje vlastní nemovitost ideální prostředek k udržení životního standardu i ve stáří. Kromě už zmiňovaných nižších nákladů na bydlení lze totiž větší byt vyměnit za menší a rozdíl využít k vylepšení nízkého státního důchodu. Pouze z něj bude při současném demografickém a ekonomickém vývoji v budoucnu stále obtížnější vyžít.

 RNDr. Evžen Korec, CSc., generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba