Topení v zimním období: co bychom měli vědět o krbech?

 Ať chceme nebo ne, léto je za námi a to znamená, že zima pomalu ale jistě klepe na dveře. Pokud uvažujete o koupi krbu, je určitě vhodné řešit toto téma dříve, než opravdová zima nastane. Pro lepší orientaci v problematice krbů Vám přináší pár užitečných rad, ať se v tom úplně neztratíte.

Stylový krb

V dnešní době existuje na trhu mnoho druhů krbů a krbových kamen, bio krbů, elektrických krbů atp. Krby mohou mít také určité krbové vložky, jako jsou vložky teplovodní, teplovzdušné či plynové. Jste již ztraceni? Nebojte se, lehce se v tom zorientujete.

Účel krbu

Před samotným výběrem krbu je důležité uvědomit si, k čemu daný krb hodláte využívat. Má se jednat o krb, který bude topným doplňkem vaší domácnosti? Má krb téměř nahradit váš stávající topný systém? Nebo sháníte designový doplněk vašeho domu či bytu?

Teplovodní krbová vložka

Pokud přemýšlíte nad tím, jak ve velké míře podpořit stávají topným systém, porozhlídněte se po krbu. Součástí takového krbu bude krbová vložka, které máme standardně tři. Krb s teplovodní krbovou vložkou obsahuje teplovodní výměník, díky němuž je možné ohřívat vodu v radiátorech, čímž téměř nahradíte elektrické či plynové vytápění. Rovněž existuje možnost napojení na boiler, tudíž úspora z ohřívání vody v boileru je zde zjevná. Výkon teplovodních vložek závisí na velikosti krbu, může však dosahovat výkonu až 25 kW, což postačí k vytopení prostoru o velikosti 450 m3.

Teplovzdušná krbová vložka

Alternativou je teplovzdušná krbová vložka, která představuje velmi vysokou efektivitu vytápění. Krby s teplovodní krbovou vložkou obsahují ve většině případů plně prosklená dvířka krbu poskytující bezprostřední kontakt s ohněm a sálání tepla z plamenů. Dále tyto předávají teplo formou sálání a to skrze průduchy umístěné v konstrukci krbu. Zkrátka, topení krbem s teplovzdušnou vložkou znamená velmi nízkou spotřebu paliva a velmi vysokou efektivitu vyprodukovaného tepla.

Plynová krbová vložka

Třetí možností je plynová krbová vložka, která představuje alternativu ke krbům na dřevo. Jejich oheň je téměř k nerozeznání od plamenů z klasického krbu. Výhodou plynových krbů je pohodlné ovládání krbu pomocí prostorového termostatu či dálkového ovladače, což je možné z pohodlí vašeho gauče. Také nepořádek se skladováním a zpracováním dřeva odpadá – prostě stačí zmáčknout tlačítko!

V případě, že o pořízení krbu uvažujete či potřebujete více informací, vřele doporučujeme obrátit se na odborníka.

Informace a fotografie poskytla společnost TOPSYS Praha s téměř 20ti letými zkušenostmi s krby




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky