Dražby nemovitostí: byty a domy dnes kupují koncoví uživatelé

Zatímco před 10 lety většinu nemovitostí v dražbách kupovali obchodníci, kteří nemovitosti vnímali jako investici, kterou zhodnotí a dále výhodně prodají, tak dnešní situace je zcela odlišná, alespoň podle zkušeností společnosti Eurodražby.cz, která se specializuje na objekty k bydlení a rekreaci a v průzkumu agentury Ipsos potvrdila dominantní postavení a pozici lídra trhu v oblasti nedobrovolných dražeb.

„Trh s dražbami nemovitostí prošel zajímavým vývojem. Dříve byli koncoví uživatelé trochu nedůvěřiví, ale i s příchodem elektronických dražeb a možností dražit z počítače, tabletu či telefonu objevují stále častěji výhody dražeb, jakými jsou rychlost, bezpečnost a atraktivní cena. Před lety dominovaly realitní kanceláře a další podobné subjekty, dnes odhaduji, že 70 procent nemovitostí vydraží koncoví uživatelé a jen 30 procent obchodníci. Důvodem je i fakt, že pro koncové uživatele je to zásadní životní investice a mohou si dovolit přeplatit obchodníky, kteří mají pevně stanovenou hranici, přes kterou nemohou jít, aby na následném prodeji vydělali,“ říká Radim Hasman, člen představenstva společnosti Eurodražby.cz, prvního dražebníka elektronických dražeb v České republice.

Pro koncové uživatele jsou nejatraktivnější hlavně dražby bytů, kde si snáze určí, jakou cenu pro ně nemovitost má a mohou jednoduše porovnat situaci s okolními byty, jejichž parametry jsou podobné. U rodinných domů je cenotvorba přeci jen trochu složitější, takže i zájem je trochu nižší. 

Ale kromě zmapování nemovitosti by si prodávající i kupující měli prověřit i dražební společnost. Důvěra uživatelů v dražební společnost je klíčová a při koupi i prodeji je potřeba si dražební společnost důkladně prověřit. Když jde o vaše auto, také asi nebudete obchodovat s podezřelým obchodníkem někde v opuštěné garáži za městem. Je potřeba si uvědomit, že koupě nemovitosti je největší investice v našem životě a podle toho k tomu přistupovat,“ dodává Radim Hasman ze společnosti Eurodražby.cz.

Výhodou dražeb je rychlost celého procesu, více než polovina dražeb je zrealizována do 60 dnů od zveřejnění. Vše je navíc transparentní a díky elektronickým dražbám se minimalizovala i možnost, že by se někdo mohl domluvit na postupu. S pomyslným klepnutím dražebního kladívka také zanikají téměř všechny předchozí závazky spojené s nemovitostí, tudíž žádné nečekané dluhy nebo překvapení, jako se může stát například při koupi přes realitní kanceláře.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality