Václavské náměstí se konečně změní, po 11 letech od návrhu...

TNBiz, 7.10.2016
Václavské náměstí projde úpravami

Podle současného plánu má "překopání" spodní části Václavského náměstí a jeho změna na pěší zónu srovnatelnou se zbytkem Evropy začít v roce 2018. A za maximálně pět měsíců má být hotovo.

I tak mohla být modernizace nejznámějšího českého náměstí dávno hotová. Architektonická soutěž totiž proběhla už před dlouhými jedenácti roky. Od té doby se ovšem magistrát nedokázal dohodnout s radnicí Prahy 1. To se teď konečně má změnit.

"Jsem ráda, že jsme o územní rozhodnutí mohli konečně zažádat, i když si myslím, že to mohla udělat jedna z předchozích rad," říká pražská primátorka Adriana Krnáčová.

A jak má "nový" Václavák vypadat? “Rozšíří se chodníky, díky čemuž se prostor pro chodce zvětší o čtvrtinu. Bude tu více laviček, fontán, ale i pítek nebo stromů. Vybrány byly platany, které neznečišťují okolí lepkavým pylem a nelákají mšice,” uvádí Jan Adámek ze Sdružení Nového Města pražského, které proměnu náměstí už dlouho prosazuje.

Proměna Václaváku by měla podle odhadů stát mezi 150 a 200 miliony korun.

Jakmile magistrát získá stavební povolení, začne plánovat také přeměnu horní části náměstí. "Václavské náměstí je historicky jedním z nejdůležitějších veřejných prostorů v Praze, ale kvůli mnoha necitlivým úpravám přišel o svou společenskou funkci," říká Krnáčová.

“V bezprostřední blízkosti Václavského náměstí bydlím značnou část života a po jeho přeměně a zejména vyčištění od aut tu voláme přes deset let. To, že se město konečně odhodlalo s tím něco udělat, tedy rozhodně vítám,” říká Jana Kučerová, která u Václavského náměstí žije již přes 20 let.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy