Opuštěná chalupa? Ochrání ji pojištění i dobré sousedské vztahy

Podzim definitivně udeřil, což znamená konec sezóny pro všechny chataře a chalupáře. Před příchodem zimy je pak na čase chaty řádně zazimovat a ochránit je před mrazem i náporem sněhu. Kromě přírodních živlů může návrat do odpočinkového sídla znepříjemnit i návštěva zloděje.

Zazimování je nedílnou součástí celoroční péče o chatu či chalupu a nevyplácí se ho podcenit. Živly či návštěva zloděje dokáží totiž jarní návrat na opečovávané letní sídlo nepříjemně okořenit. Jak ale během zimních měsíců efektivně předcházet nejrůznějším nástrahám?

Kromě střechy zkontrolujte i okapy

Opuštěné domy v zimě ohrožuje nejvíce mráz, který způsobuje popraskání vodovodních trubek   a poškozuje topení. Jako nejlepší řešení se nabízí vypuštění vody z celého systému. Myslete ale i na ohřívače vody, čerpadla a další přístroje. Na zahradě vylijte sudy s dešťovou vodu a otočte je dnem vzhůru. Kromě toho nezapomeňte vypnout elektřinu a vypojit veškeré spotřebiče. Zkontrolujte také, jestli vám do střechy nikde nezatéká a zda vydrží nápor sněhu. Nezapomeňte vyčistit okapy, aby mohly odvádět déšť i tající sníh. Pokud vyrážíte na chatu či chalupu i na podzim, časně zjara nebo si rádi zatopíte v krbu, věnujte pozornost i péči o komín. Konkrétně pak kontrole spalinové cesty, jejíž ucpání je jedním z nejčastějších příčin požárů.

Nepodceňujte dostatečné zabezpečení

Podle průzkumu společnosti Jablotron Alarms až 80 % zlodějů pronikne do domu špatně zajištěným oknem. Neusnadňujte vykradačům chat práci a zkontrolujte si, že máte dovřená všechna okna a zamčené dveře. K důslednosti vybízí i mluvčí Policejního prezidia ČR Ivana Nguyenová: „Před opuštěním chalupy je potřeba překontrolovat také sklepy, půdy a garáže. Doporučujeme jakékoliv zabezpečení, které aspoň z části minimalizuje vniknutí cizí osoby na soukromý pozemek.“ Zloději jsou pro lup, vypadá-li chata obzvláště honosně, ochotni udělat ledasco. Česká pojišťovna například zaznamenala i vniknutí do objektu skrze odpadní jímku. Je tedy dobré zajistit opravdu veškeré možné přístupy do chaty, i ty málo pravděpodobné.

Krádežím je dobré předcházet i dalšími opatřeními. „Pokud máte na chalupě hodnotnější vybavení, například drahý nábytek nebo spotřebiče, zvažte investici do spolehlivého zabezpečení. Co můžete udělat ještě letos, je instalace moderních monitorovacích systémů nebo výměna starých vchodových dveří za bezpečnostní. Příští rok zvažte třeba výměnu starých oken, kterými se zloději do chat dostávají nejčastěji,“ říká Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny. V případě, že nemáte na zabezpečení chaty našetřeno dost peněz, můžete se obrátit na stavební spořitelnu.

V nečekaných situacích pomůže pojištění

Ne všechno můžete ovlivnit a často ani důsledné zajištění nepomůže, zvlášť jsou-li ve hře živly. Nečekané sněhové nadílky, prudké změny teplot, zatečení tajícího sněhu a mnoho dalšího. Způsobů, jak znepříjemnit obývání letního bytu, zná příroda na desítky. „V posledních letech pozorujeme, že jsou chaty a chalupy čím dál lépe vybavené. To je dáno i tím, že stále více lidí začíná rekreační objekty využívat nejen během letních měsíců, ale také celoročně. Často se tak jedná o velmi hodnotné nemovitosti. Správně nastavené pojištění vám pomůže jak v případě živelních škod, tak po návštěvě zlodějů. Pojistit lze vše od nemovitosti samotné, přes skleník, bazén až po zahradní architekturu,“ vysvětluje Ivana Buriánková z České pojišťovny. „K dispozici je navíc asistenční služba, která poskytne okamžitou pomoc v případě havarijní situace, například prasklého vodovodního potrubí,“ dodává.

Ani v zimě nezapomeňte udržovat také dobré vztahy s okolními chataři a chalupáři. Mnoho z nich v chatových oblastech žije celoročně, a pokud s nimi budete dobře vycházet, mohou vám včasným zásahem pomoci před rozšířením škody. Poproste je, ať jednou za čas vaši nemovitost prohlédnou alespoň zvenku.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky