Je získání hypotéky hračka? Jste na omylu!

Úvěr má aktuálně téměř každý třetí Čech. Tři miliony lidí tak dluží 1,7 bilionu korun. Ačkoliv billboardy říkají, vezměte si hypotéku, je to snadné jako spadnout ze stromu, realita je trochu jiná. Vzít si úvěr na vysněné bydlení je totiž zdlouhavý proces plný dokládání a potvrzování. A od října je to ještě těžší, skončily totiž 100% hypotéky. Zkrátka žádný med. Co si často o hypotékách myslíme, ale není to pravda?

1)     Nepotřebuji žádné úspory

Zařídit si hypotéku s prázdnou kapsou byl i doteď pořádný kumšt. Od 1. října je to ale už téměř nemožné. Dle nového zákona totiž banky nesmí poskytovat 100% hypotéky. Půjčit si můžeme pouze 95 % odhadní ceny nemovitosti. A od ledna 2017 bude ještě hůř, hranice klesne na 90 %. Dostat hypotéku bez vlastních zdrojů je tak téměř utopií.

2)     Schválení hypotéky je to nejjednodušší na celém procesu

Mnoho lidí si myslí, že jednoduše nakráčí do banky a za půl hodiny mají hypotéku schválenou. Omyl. Žadatel totiž musí dokládat nejrůznější výpisy a doklady. Dále vám zaměstnavatel musí potvrdit například průměrný plat za poslední tři měsíce a vy si zase musíte zajistit výpis z účtu. Tomu všemu ještě předchází získání odhadu nemovitosti nebo složení rezervační zálohy. 

3)     Nejlepší je co nejkratší splatnost

V případě, že si hypotéku nastavíte na co nejkratší splatnost, zaplatíte méně na úrocích. To je sice pravda, ale po skončení doby fixace lze s výší splátek i dobou splatnosti hýbat. Obecně je tedy lepší ze začátku platit méně a raději vytvářet rezervu a dobu splatnosti snížit třeba až po několika letech.

4)     Prodejní cena = odhadní cena

Zažitá je také představa, že vám banka půjčí částku, za kterou se nemovitost prodává. To ovšem také není pravda. Banka totiž pošle nemovitost odhadnout svého člověka, který zpravidla odhadne cenu nemovitosti o 100 - 300 tisíc nižší, než je její prodejní cena. Pokud je tedy prodejní cena nemovitosti například 3 000 000 , banka ji pravděpodobně ocení na 2 800 000 a od 1. října vám nepůjčí vám víc než 95 % z odhadu. Pokud si tedy takovou nemovitost budete chtít pořídit, budete muset mít minimálně 340 000 z vlastních zdrojů.

5)     Všechno zvládnu zařídit sám

Zařídit vše kolem hypotéky v jednom člověku je zkrátka nemožné. Podpisem úvěrové smlouvy proces zdaleka nekončí. Dále je třeba zařídit například pojištění, vyřídit zapsání do katastru nemovitostí, kontrolovat všechny smlouvy nebo zařídit úschovu peněz.

Ondřej Mašín, výkonný ředitel Reality IQ



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika