Zazimování chaty: největším nepřítelem je voda!

Rtuť teploměru klesá stále níž, téměř veškerá úroda je uložena v komoře či ve sklepě, a chataři a chalupáři postupně opouštějí svoje letní útočiště. Ve vzduchu je cítit příchod podzimu. Sesbírat úrodu a zamknout vrata ovšem zdaleka nestačí. Letnímu období na chalupě sice odzvonilo, ale nesmíme zapomenout na správné zazimování. Odborníci z projektových marketů Hornbach poskytli několik cenných rad, jak na to.

Chataři, kteří už někdy zazimování podcenili, se na jedné podstatné věci určitě shodnou - jejich největším nepřítelem během zimy je voda. Během chladných měsíců totiž mění svoje skupenství a dokáže udělat pořádnou paseku, následné odstranění si po zimě vyžaduje nemalé úsilí a finanční náklady. Dále je vhodné věnovat pozornost hlodavcům, čištění komína či poškozeným oknům a dveřím. Pro odhalení všech nedostatků je důležité postupovat systematicky, aby žádná drobnost neunikla pozornosti.

Zbavte se vody

V první řadě je třeba odčerpat vodu z nádrží a potrubí. „Zkontrolujte i splachovací nádobu či bojler. Vypouštění vody z vodovodního systému je prvořadé, jinak se na jaře nevyhnete výměně ventilů, kohoutků či čerpadla, které může zamrznutá tekutina změnou objemu roztrhnout,“ upozorňuje Radim Kuřátko, odborník z oddělení stavby v projektových marketech Hornbach a dodává. „Pečlivě zkontrolujte i všechny spáry, kterými by se mohla voda dostat do chalupy. Tato místa ihned opravte, během zimy již bude pozdě. Poté, co se přebytečné vody zbavíte, nasypte do všech nádob sůl, která zaručí, aby případné zbytky kapaliny během zimy nezamrzly. Pro tento účel může posloužit i denaturovaný líh.“ Jestli ve vytápěcím systému není nemrznoucí kapalina, je potřeba jej vypustit.

V případě využívání plynového nebo elektrického vytápění s termostatem, lze jej nastavit na nemrznoucí teplotu a systém nevypouštět. Před finálním opuštěním chalupy je nutné vypnout přívod vody a na odstranění veškeré vláhy použít pohlcovač vlhkosti. Pokud se chalupa v zimě nenavštěvuje, je dobré ji příležitostně zkontrolovat. Je také vhodné vypnout hlavní elektrický jistič.

Nebezpečí spadaného listí

Strom stojící v blízkosti chalupy může také nepříjemně překvapit. Spadlé listí by mohlo zabránit odtékání vody v okapu a led v něm následně způsobí jeho deformaci a pád. Proto je nutné odtokový systém, včetně svodů, důkladně pročistit. Pro dokonalé vyčištění lze použít například tlakový čistič. V horských oblastech je zvykem okapy před zimou odmontovat, aby je nestrhl padající sníh ze střechy. Závisí to však i na tom, jak kvalitně jsou připevněné.

Důležité čištění okapů

Zbytky jídla přilákají hlodavce

Pozor na zbytky jídla, které jsou ideálním lákadlem pro hlodavce. Ti v zimě využívají každou příležitost, aby se dostali k potravě. Na tyto nechtěné návštěvníky je nejlepší si připravit pasti či různé zvukové odpuzovače. Otvory, kterými by se mohly myši a potkani dostat do chalupy, je třeba pořádně utěsnit, a to včetně podkrovních prostor. Pro uchování zbytků jídla použijte kovové nádoby, které dobře těsní a ochrání před hlodavci či vlhkostí.

Vsaďte na pojištění a dobré sousedy

Vniknutí hlodavců nemusí být zdaleka největší problém, kterému jsou chataři během zimy vystaveni. Nechtěnými návštěvníky mohou být i zloději zaměřující se právě na vylidněné chaty a chalupy. Ideální je stavbu vyklidit a nenechat v ní žádné cennosti či elektroniku. Ne vždy je to možné, proto se vyplatí myslet také na pojištění. Před opuštěním chaty je dobré vše nafotit, aby se usnadnilo případné vyřizování pojistné události. Velkou výhodou jsou dobří sousedi žijící v blízkosti chalupy. Měli by mít náhradní klíče, aby čas od času mohli zkontrolovat její stav.

Pozor na okna, dveře, střechu i komín

Střešní krytina objektu nesmí být poškozena. Je potřeba dbát i na kontrolu oplechování kolem komínů, komínových stříšek a plechového lemování. Při jakýchkoliv nedostatcích je nutná okamžitá oprava. Komín je před zimou vhodné pročistit a přikrýt, aby do něj během chladného období nezatékalo. „Nezapomeňte na kontrolu všech oken a dveří chalupy. Ujistěte se, že dobře těsní, jinak vyměňte těsnění. Na dveře a okenice doporučujeme před zimou použít mrazuvzdorný a voděodolný lak, který je ochrání před povětrnostními vlivy,“ připomíná Radim Kuřátko. Pozornost si zaslouží také skleněné výplně oken a dveří, které by měly v rámu pevně držet, aby je nerozbila ani silná zimní vichřice.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky