iQLANDIA Liberec zve na film Astronaut do svého Planetária

Planetárium v iQLANDII Liberec Taky jste snili nebo stále sníte o tom, že se jednou stanete kosmonautem? Co obnáší jím být? Vydejte se ve středu 26. října do Planetária liberecké iQLANDIE na nový snímek Astronaut. V dvaceti pěti minutách se nejenom dozvíte, k čemu slouží Šouflplán, ale i to, před čím vším vás chrání skafandr. Tak vzhůru na palubu, startujeme!

Svou misi společně s adepty na kosmonauta započnete ve výcvikovém centru NASA. „Návštěvníci si prostřednictvím snímku projdou vybranými fázemi tréninku. Nejdříve se ve skafandru potopí do velmi hlubokého bazénu, aby si vyzkoušeli pracovní úkony v prostředí podobném beztížnému stavu. V obří nádrži, kde se nachází maketa raketoplánu a kosmických modulů, se simulují nejrůznější situace, které by mohly v kosmu nastat,“ říká Lukáš Durda, vedoucí Planetária iQLANDIE.

Vítejte na palubě Šouflplánu

Stav beztíže lze zažít i na palubě tzv. Šouflplánu - speciálně upraveného letadla, které společně s posádkou vystoupá do velké výšky a následně se spustí po dráze paraboly směrem k zemi. „V určité fázi tohoto manévru dojde k tomu, že posádka přibližně na dvacet sekund přestane pociťovat účinky gravitace,“ doplňuje Durda. Přetížení při vzletu a přistání raketoplánu se trénuje na centrifuze. Ta dokáže vystavit budoucí kosmonauty až osminásobnému přetížení, jež je označováno jako 8G.

Jak funguje skafandr?

Hlavní průvodce filmu Ewan McGregor, v českém znění Jan Kolařík, vám mimo jiné prozradí, jak funguje takový skafandr, před čím vším chrání kosmonauty během pobytu ve volném kosmickém prostoru nebo jaké zdravotní komplikace mohou ve vesmíru nastat a jak se proti nim účinně bránit.

iQLANDIA Liberec je členem České asociace science center



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy