Život po svatbě? Změní se, ať chcete nebo ne

Co změní svatba

Očekáváte, že vstup do manželství kompletně obrátí váš život naruby? Nebo se naopak modlíte, aby se nic nezměnilo? Jak sňatek změní váš partnerský život, to záleží hlavně na přístupu. Úplně vše při starém ale určitě nezůstane. Minimálně z právního hlediska vám ono slůvko ANO totiž změní život celkem zásadně.

Co je moje, to je tvoje?

Okamžikem vzniku manželství nastává velká změna v oblasti majetku, závazků i dluhů, kterou upravuje zákon a až na výjimky se jí nelze vyhnout. Společné jmění manželů zahrnuje, mimo věci osobního charakteru, získané darem nebo v dědickém řízení, téměř vše, co společně za dobu manželství nabudete. A to jak věci hmotné, jako je například dům, tak i nehmotné, jako dluh. Počítejte tedy s tím, že společně budete mít nejenom dům, ale i hypotéku, kterou jste si na něj museli vzít.

Finanční výhody manželství

Ani v oblasti financí nezůstává všechno při starém, jelikož uzavření manželství zaručuje jisté daňové, důchodové i další finanční výhody. Při splnění určitých podmínek můžete v daňovém přiznání uplatnit tzv. slevu na manželku, což se vám bude hodit hlavně s příchodem potomků. Také na případný vdovský či vdovecký důchod máte nárok jen v případě, že jste žili ve svazku manželském. A pokud se rozhodnete pro společné financování koupě auta či rekonstrukce, i v tomto případě můžete získat oproti nesezdaným párům určité výhody. „Na trhu se objevují až do dvou let od svatby tzv. Novomanželské půjčky, díky kterým lze dosáhnout na vyšší půjčenou částku a zároveň na nižší úrok,” říká Cyril Křůpala, marketingový a obchodní ředitel společnosti Cofidis.

Nejen práva, ale i povinnosti

Kromě různých finančních zvýhodnění získáte jako manželé i větší práva. Vztahy v manželství totiž upravuje Občanský zákoník, který mimo jiné zaručuje manželům možnost zastupovat jeden druhého či dostávat informace o zdravotním stavu manžela či manželky. Vedle práv ale určuje i povinnosti. Mít k sobě navzájem úctu, respektovat a podporovat se nebo si být vzájemně věrni – pokud by tyto zákonem dané „povinnosti“ byly opravdu dodržovány, rozvodovost by se jistě pohybovala v úplně jiných číslech.

Tradice versus dnešní realita

Další zásadní změnou bývá minimálně pro jednoho z partnerů nové příjmení. Zde ovšem pozor na mylně zažitá pravidla - stejně jako při obřadu neplatí, že si musíte vyměnit prstýnky, tak ani příjmení si nemusí nutně měnit žena. Změnit příjmení si totiž může i muž. V praxi to pak vypadá tak, že pokud se berou například Topinková s Česnekem, po svatbě se nemusí jmenovat zákonitě Česneková - Česnek, ale i Topinková – Topinka. Ať je to tak nebo onak, ten, kdo si mění příjmení, se musí připravit na náročné kolečko po úřadech, během něhož je třeba vyměnit řidičský průkaz i pas, nahlásit nové osobní údaje v bance, pojišťovně a dalších institucích.

Jaká je správná cesta?

Změny ve vztahu po svatbě nelze z právního hlediska až na drobné výjimky ovlivnit. To ale neplatí z pohledu partnerského, tam je naopak zase všechno jen a jen na Vás. Představa, že v manželství se již na vztahu nemusí pracovat, může vést ke sklouznutí do stereotypu, který každý nemusí unést. Stejně tak se snažit uměle vytvářet obraz toho, že po svatbě musí být přeci všechno šťastnější a intenzivnější, nemusí být tou správnou cestou. Univerzální rada zkrátka neexistuje a správnou cestu musí najít každý novomanželský pár sám.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky