Jen do konce roku máte čas na povinnou revizi kotlů

Kotel na tuhá paliva

V roce 2012 byla přijata legislativa, která nově ukládá všem majitelům kotlů na tuhá paliva povinnou revizi nejpozději do konce roku 2016. Následně pak každé dva roky. Se začátkem topné sezóny by se nemělo zapomenout ani na povinnou revizi spalinové cesty komínu.

„Revizi kotle bychom doporučili nejen těm, kdo topí tuhými palivy, ale všem majitelům kotlů. Z našich čísel vyplývá, že v zimě je porucha kotle třetí nejčastější nehodou v domácnosti a zároveň nehodou, která se může notně prodražit,“ komentuje zkušenosti v českých domácnostech Michal Egert z Europ Assistance. „Zatímco samotná kontrola se pohybuje v řádech několika set korun, oprava kotle se může vyšplhat na desetitisíce,“ dodává. U plynových kotlů se každoroční kontrola doporučuje, ale není dána zákonem.

Cena revize kotle se pohybuje mezi 500 až 1 500 korunami. Pokuta za neplatnou revizi se může vyšplhat až na 20 000 korun. Absence platné revize může zkomplikovat i jednání s pojišťovnou v případě pojistného plnění.

Další povinností ze zákona je také kontrola spalinové cesty u komínů. Tu se doporučuje provádět vždy před začátkem topné sezóny, případně na jejím konci – tedy na jaře.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika