Zbavte se atopického ekzému u dětí třeba konopím

Carun Pharmacy, 27.10.2016

Atopický ekzém je zdravotním problémem, který postihuje čím dál více dětí a je z mnoha důvodů nepříjemný nejen pro ně, ale i pro nás dospělé. Děti nutí k neustálému škrábání svědivých míst a krvavým šrámům, které se mnohdy hojí s následky.

„Výraz ekzém je odvozen z řeckého slova „ekzeo“ označující něco, co vyvěrá na povrch, tedy na povrch kůže. Je charakterizováno výraznou suchostí pokožky, zvýšeně  se tvoří různé ragády a je přítomno pro malého pacienta velmi obtěžující svědění. Onemocnění vzniká jako reakce na vnitřní nebo zevní podněty (dlouhodobý stres, tropické ovoce, ořechy, koření, vajíčka apod.) Je to projev dlouhodobé alergické reakce těla, ve snaze odstranit vyvolávající příčinu. Je to dlouhodobé onemocnění s opakovanými exacerbacemi, pro pacienty mnohdy velmi úpornými a sužujícími. Opakovaně dochází k rozškrábání postižených lokalit, jsou přítomné zarudlé ložiska s šupinkami a  pupínky, místy ragádami. Velkou roli hraje také genetika, pokud je pozitivní rodinná anamnéza, je velký předpoklad výskytu atopického ekzému také u dětí. 

 

V léčbě  hraje důležitou roli, zdali jsme schopni vymezit alergeny a vyloučit je. Léčba kortikoidnídními mastmi patří vždy do rukou lékaře, neboť není zcela bez nežádoucích účinků, s výhodou je využití kombinování léčby kortikoidy s přírodními léčivými konopnými mastmi, které mají zvláčňující a promašťující účinky. Je možné je využít v mezidobí  léčby kortikoidy, prodlužují období mezi  jednotlivými exacerbacemi. Navíc jsou zcela bezpečné, bez jakýchkoliv nežádoucích účinků. Kromě  konopných mastí je možné  k promazání pokožky využit i konopné oleje a k mytí pak  konopné mycí emulze, které pokožku nevysušují a vzhledem k tomu, že jsou pouze na přírodní basi, tak ji  ani nedráždí,“ říká MUDr. Marcela Turčínková, odborník z Carun Pharmacy.

Toto kožní onemocnění ve velké míře postihuje především děti, ale mnoho z nich se s ním potýká i v dospělosti. Lékaři nejčastěji předepisují léčbu kortikoidy, ty ale mají vedlejší účinky a po vysazení se ekzém často vrací. Někdo navíc radí omezit koupele, jiní naopak doporučují pravidelné mytí a především důkladnou hydrataci. „Přírodním a dlouhodobým řešením je konopí, které si můžeme jednak přidat do koupele, jednak použít i ke zmiňovanému promaštění a vyživení pokožky,“ říká Jiří Stabla z Carun Pharmacy.

Konopí má antibakteriální účinky a na kožní problémy působí obzvlášť příznivě. Důležité je vybrat si ten správný produkt - a že jich na trhu není málo. Masti, koupele, krémy, mýdla nebo oleje. Důležité je, aby byly vyrobené z celých rostlin. Takové produkty jsou totiž výrazně účinnější než ty obsahující pouze výtažky z konopného semínka. Nemusíte se ale bát, že by vás takové výrobky omámily, všichni výrobci musí splnit zákonnou normu pro obsah halucinogenní látky THC do 0,3 %.

Místo kortikoidů konopná mast

Lenku Mazurkovou trápil atopický ekzém od dětství. Během posledních let se jí ale problémy zhoršily a ekzém se objevil ve větším rozsahu na zádech, krku i rukách. Vyzkoušela i tabletky a mastičky s kortikoidy, ale jakmile je vysadila, ekzém se vrátil. Proto vyzkoušela účinnou mast vyrobenou z konopného výtažku z legálních odrůd konopí. „První týden se ekzém zhoršil, ale na to jsem byla upozorněná a mast jsem používala dál. Po dvou týdnech začal ekzém mizet a po půl roce se neobjevil ani na sluníčku,“ popisuje. Aby léčbě pomohla i vnitřně, jí každý den lžíci konopného semínka, to pomáhá k celkovému posílení imunity, ale i výživě pokožky, nehtů a vlasů.

Její slova potvrzuje i zakladatel Konopných lékáren a Carun Pharmacy Jiří Stabla: Konopná mast je vhodná nejen pro zbavení se ekzémů, ale i lupénky, akné, oparů, bradavic či pro ulevení od různých bolestí.“ Účinnými látkami v konopné masti jsou kanabinoidy, které jinde v přírodě nenajdeme. „Na klinický výzkum těchto látek je kladen velký důraz, protože dokáží pozitivně ovlivnit široké spektrum nemocí od deprese a cukrovky po neurodegenerativní onemocnění a dokonce i rakovinu. Při vnějším používání pak mají vliv především právě na kožní potíže a bolest,“ dodává.

Bezpečné i pro děti

Konopná mast Carun obsahuje výtažek z BIO konopí českého původu, BIO olivový a konopný olej a jako nosič využívá lékařskou vazelínu a parafín. Navíc voní příjemnou směsí máty, citronu a levandule. „Investovala jsem spoustu peněz do drahé značkové kosmetiky, ale ekzém se mi po ní kolikrát i zhoršil. Pomohla mi až konopná mast,“ říká Monika Hlavatá, která dnes nosí mast Carun v kabelce jako první pomoc, pokud se jí při pobytu na slunci ekzém objeví. „Do druhého dne se ekzém vždy ztratí,“ říká.

Obzvlášť u dětí se použití konopných produktů můžeme bát, ale je to naprosto zbytečné. Obsah látky THC je naprosto minimální a hlavní účinná látka využívaná k lékařským účelům, kanabidiol (označovaný zkratkou CBD), její halucinogenní účinky navíc potlačuje. „Kvalitní konopné produkty jsou bezpečnější než kdejaký uměle vytvořený lék. Zapomínáme, že příroda nám pomáhala po mnoho staletí a konopí patřilo mezi běžné suroviny mastičkářů,“ uzavírá Jiří Stabla. Konopná mast pro děti Carun Baby navíc místo vazelíny obsahuje příjemnější bambucké máslo. 

Carun Pharmacy je výhradně českou společností, nabízející široký sortiment prověřených odborně připravených produktů z konopí, které firma prodává po celé EU. V současné době je firma jediným českým výrobcem, který vyrábí zdravotnický prostředek z konopí botanického druhu. Společnost je vlastníkem nejznámějšího konopného portálu v ČR http://www.konopnyshop.cz a provozuje síť Konopných lékáren. Carun je registrovanou značkou. Slogan firmy: „Znáte pravdu o konopí?“.

Více informací na: www.carun.cz nebo na http://www.konopnyshop.cz

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně