Designová kolekce dýhovaného nábytku sází na kvalitu a tradici

Luxusní dýhovaný nábytek

Tradiční česká firma Jan Ficek Dřevovýroba, specialista na zpracování dýhy, navazuje na svou původní tradici výroby nábytku od roku 1946 a po úspěšném uvedení umělecké intarzované kolekce Archilles v roce 2013, jejímž autorem byl světoznámý architekt a designér Bořek Šípek, připravila pro letošní rok novou kolekci s názvem NUX.

Firma tentokrát nevsadila na osvědčené jméno, ale dala příležitost mladým talentům. Konkrétně architektce Tereze Šaškové, která se specializuje na interiérovou tvorbu a zároveň je jednou z posledních spolupracovníků Bořka Šípka. Což umožnilo v kolekcích zachovat určitou kontinuitu.

Nux je kolekce minimalistického dýhovaného nábytku, která plní vysoká očekávání zákazníka na soudobý design. Jedná se o tvarově čistý, jednoduchý nábytek, který je však zajímavý právě svým povrchem - dýhou.

Inspirace pro kolekci tkví v příběhu dřeva a dýhy jako takové. To ústí v maximální úsilí ukázat krásu a variabilitu dekorů dýhy na jednotlivých kusech nábytku. Tedy její kresbu, možnosti způsobů sesazování dýh či nejsložitější intarzie.

Jak dodává Tereza Šašková: „ Každý kus nábytku je ve své podstatě originál, jelikož nikdy nenajdeme dva stromy, které by měly stejnou kresbu dřeva .“

V kurzu je kvalita, kusová nebo malosériová výroba, přírodní materiály a ekologie. To je také důvod, proč vyrábět nábytek s individuálním přístupem ke konkrétnímu zákazníkovi. Jednoduchá geometrická forma ztvárnění nábytku je navíc nadčasová a hned tak se neomrzí.

Firma Jan Ficek dřevovýroba preferuje malosériovou výrobu, při které se může každému zákazníkovi věnovat individuálně. Není tak problém jakýkoliv kus nábytku z kolekce přizpůsobit dle přání zákazníka.

Pečlivé výrobní postupy nábytku tak kombinují tradiční řemeslnou truhlářskou výrobu a moderní technologie. Každý kus z kolekce může být vyroben v libovolných dekorech dýhy či v kombinaci s jinými povrchy, jako je například barva a lak. Zákazník si tak může vybrat prakticky jakoukoli dýhu, kterou lze na soudobém světovém trhu s dýhou zakoupit. Všechny dýhy pocházejí z legální a ekologické těžby a jsou certifikovány, tak jako všechny ostatní nábytkové komponenty. Základní povrchová úprava nábytku je olejovosk, který krásně zachovává hmatatelnou strukturu dřeva.

Jak říká Jan Ficek senior, syn zakladatele, : „Naším nábytkem chceme probouzet lásku ke dřevu a k modernímu tvaru, tak jako to dělal můj otec.“




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry