Projekt Barrandovská zahrada: v přírodě a přesto v těsném kontaktu s metropolí

Jana Brožková, 16.11.2016
Bytový komplex Barrandovská zahrada Český developer T.E (Top.Estates) právě dokončil hrubou stavbu svého bytového komplexu Barrandovská zahrada a úspěšně se tak přesouvá do konečné fáze. Projekt, který představuje na českém trhu doposud neobvyklý koncept bytového domu v zázemí vlastních zahrad, akcentuje nejmodernější trendy – bydlení v současném městském stylu při zachováním kontaktu se zelení, důraz na kvalitní architekturu a nadčasový design s využitím přírodních materiálů, ale i doplňkové klientské služby. Předání bytů novým rezidentům proběhne na podzim 2017.

Vysoké kvality a nápaditého provedení svých projektů developerská skupina dosahuje díky spolupráci se špičkovými subdodavateli. Taktéž na Barrandovské zahradě T.E (Top.Estates) spolupracovala s leadery ve svých oborech. Renomovaná londýnská architektonická kancelář Jestico + Whiles plánovala interiéry, návrh okolí domu o rozloze téměř 3 000 m2 pak zhotovili zahradní architekti z českého ateliéru Flera.

Právě rozlehlá zahrada s privátními i sdílenými prostorami je tím nejvýraznějším unikátem projektu. Komplikovaný profil pozemku ve svahu dokázali realizátoři proměnit ve svoji výhodu. Vytvořili tak strukturovaný, ale přesto komplexní prostor, který najde využití při různých příležitostech během celého roku. Součástí zahrady je třeba ohniště, pergola s grilem, prolézačky pro děti, ale i privátní zahrádky – takzvané „zelené pokoje“ – oddělené keři či dřevěnými prvky k dosažení maximálního soukromí. „Jedinečnost Barrandovské zahrady spočívá v proměnlivé využitelnosti venkovního prostoru. Najdete si zde vhodné místo, když chcete být sám třeba s knihou, ale i ve společnosti rodiny a přátel,“ říká partner T.E (Top.Estates) Martin Hubinger.

Celá budova je stavěna tak, aby vyhověla požadavkům energetického štítku B. Standardem výbavy bytů je podlahové topení ve všech místnostech, dřevěné podlahy či kvalitní sanita. Součástí projektu jsou velká okna či designová vstupní hala s velkoformátovými obklady o rozměrech 3,2 x 1,5 metru, ale i příprava na takové detaily, jakými jsou klimatizace a předokenní žaluzie. Při výběru materiálů zástupci developera primárně využívají ty přírodní, ať už jsou to dřevěné terasy místo plastových nebo pravý kámen místo imitace.

Autoři zahrad se pak inspirovali především přírodou kolem sebe, nesnažili se přetvářet to, co je zde typické. Výsledkem jsou rozmanité sestavy, o něž se není třeba složitě starat. „V projektu Barrandovská zahrada jsme vytvořili doslova obytné zahrady – nejsou pouze na koukání, jsou uzpůsobeny k žití,“ říká zakladatel zahradního ateliéru Flera Ferdinand Leffler, a dodává: „Kladli jsme důraz na využití lokálních dřevin a rostlin, které nejen, že umí vytvořit pocit přirozenosti a klidu, ale navíc nevyžadují tolik energie, chemických přípravků a času na údržbu.“

Právě péči o zeleň bude první dva roky zajišťovat developer, aby si všechny rostliny dobře „sedly“, zahrada se ustálila a péče o ni tak následně byla co nejméně náročná. Pro bezproblémový chod budovy T.E (Top.Estates) zabezpečí i služby facility managementu. V rámci doplňkových služeb má každý klient v ceně také kompletní návrh interiéru nebo alespoň 5 hodin konzultací od architektů londýnského ateliéru Jestico + Whiles. Toto využijí nejen budoucí majitelé největších bytů, ale možná ještě více vlastníci menších jednotek, kde je nápadité a funkční řešení naprosto klíčové.

Kolaudace Barrandovské zahrady je naplánována na letní měsíce příštího roku a hned vzápětí dojde k předání bytů novým majitelům. Byty s výměrou od 40 do 170 m2 jsou již v tuto chvíli nabízeny k prodeji.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba