Falešní kominíci končí: opravdový kominík je v nové databázi

TNBiz, 17.11.2016
Ověřte si kominíka v databázi

Kontroly a čištění komínů (spalinových cest) je třeba provádět jednou ročně. Tyto kontroly jsou nutné u všech objektů - bez výjimky. Když totiž kontrolu komína zanedbáte, může se vám to draze vymstít.

Pokud si nenecháte komín zkontrolovat a závada na něm způsobí požár, můžete čekat postih od hasičů a pojišťovny. Pokuta vám ale hrozí i v jiném případě. "Provozovatelům spalinové cesty, která vykazuje hrubé nedostatky, může být uložena pokuta do 10 000 Kč (u fyzických osob) a do 100 000 Kč (u právnických osob nebo podnikajících fyzických osob),“ vysvětlila Květoslava Skalská, ředitelka policejného odboru prevence.

Právě proto je důležité nechat si komín zkontrolovat člověkem, který má příslušné oprávnění. K tomu, abyste nenaletěli někomu, kdo k revizi oprávnění nemá, slouží nová databáze kominíků a revizních techniků, kterou na svých stránkách spustil Hasičský záchranný sbor České republiky. Do vyhledávacího políčka jen zadáte jméno a příjmení nebo číslo osvědčení dané osoby a systém vám okamžitě sdělí, za má tato osoba platné oprávnění.

DATABÁZI NAJDETE ZDE NA STRÁNKÁCH HASIČŮ

"Tento seznam obsahuje všechny osoby, které jsou dle zákona o požární ochraně oprávnění k provádění revizí spalinové cesty a následnému vydávání zprávy o revizi spalinové cesty," říká odborník na problematiku David Schön.

Nařízení vlády o povinné revizi komínů totiž často využívají i podvodníci. "Ten, kdo zabuší na dveře a přihlásí se sám, jestli nechceme revizi nebo čištění, ten je určitě podezřelý. Tomu neotvírat," varují kominíci.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky