Dárky online: ČOI zveřejňuje seznam podezřelých e-shopů

TNBiz, 17.11.2016
vánoční dárky

Stále více Čechů nakupuje na internetu. Ať jde o vánoční dárky nebo jen maličkost pro sebe, měli byste se vždy ujistit, komu se chystáte poslat své peníze. Pročtěte si recenze na e-shopy i obchodní podmínky. A projděte si také seznam, které vydala Česká obchodní inspekce.

Kontroloři vydali varování hlavně před podvodnými e-shopy, které nemají známé provozovatele nebo sídlí ve státech mimo Evropskou unii. U takových obchodníků byste pak jen těžko vymáhali svůj nákup a další práva.

"Pokud nakupuji v ČR, jsem chráněn právem, které znám, tedy mám nárok na odstoupení od smlouvy do 14 dnů bez udání důvodu. Pokud budu nakupovat v Číně nebo jiném asijském e-shopu, tak případné problémy pak budu řešit s tím konkrétním prodejcem," vysvětlil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Podívejte se, které e-shopy označila ČOI jako rizikové a proč:

http://skvelykup.com/

Důvod zveřejnění: Stránky jsou zaregistrované na společnost se sídlem v Panamě, podle obchodních podmínek ji provozuje DIRECT MARKETING INTERNATIONAL LLC. Na stránkách zcela chybí informace o právu na odstoupení od smlouvy a informace o možnostech uplatnění reklamace; provozovatel nezveřejňuje dostatečné identifikační a kontaktní údaje, obchodní podmínky jsou psané poměrně nesrozumitelným jazykem.

http://centrum-akci.com/edu/pws/zacnete-plynule-hovorit-v-cizim-jazyce-nebo-100-vraceni-penez-zaruceno/

Důvod zveřejnění: Nabízí se tam výukový program pro studium jazyků „multimediální internetová platforma interaktivních frází Fast Phrases“, na stránkách nejsou žádné informace o provozovateli a zcela chybí obchodní podmínky. Obrázek údajného majitele jazykové školy „Karla Lepiče“ pochází z pravděpodobně z fotobanky, stejně jako fotografie údajných spokojených zákazníků.

www.optimaskpro.com

Důvod zveřejnění: Podle informací na stránkách je prodávajícím společnost OptiMaskPro LLC se sídlem v USA, zaregistrovaná je na subjekt se sídlem v Panamě. Na stránkách sice existují všeobecné obchodní podmínky, ale zcela chybí informace o možnostech uplatnění reklamace, informace o možnosti odstoupení od smlouvy neodpovídají zákonným požadavkům. Právo na odstoupení od smlouvy také není zmíněno, je zda jen možnost „vrácení peněz", která ale zákonnému právu na odstoupení vůbec neodpovídá. Pokud si zde tedy spotřebitel objedná zboží, dá se předpokládat, že bude mít problémy s odstoupením od smlouvy, které mu je českým právním řádem při nákupu online garantováno.

www.magnufuel.com

Důvod zveřejnění: Stránka je zaregistrovaná na stejný subjekt se sídlem v Panamě jako stránka předchozí! Podmínky jsou také stejné – žádné info o reklamaci a zákonném právu na odstoupení, jen pochybná možnost „vrácení peněz". Jako prodávající je uveden Magnufuel LLC. sídlící v USA. Odpočítávání 15 minut pro objednání zboží za sníženou cenu začne po vypršení času znovu od začátku, totéž nastává při novém načtení stránky.

Pozn.: Kreativita prodávajícího opět předčila všechna očekávání – magnet nasazený na palivovou hadici auta má snížit spotřebu až o 20%.

www.realquit.com

Důvod zveřejnění: Podle informací na stránkách je prodávajícím společnost RealQUIT Inc., která sídlí v USA. Na stránkách zcela chybí informace o možnostech uplatnění reklamace, informace o možnosti odstoupení od smlouvy neodpovídají zákonným požadavkům. Na úvodní stránce je představena údajná časově omezená zaváděcí nabídka, čas 15:59 min., který zbývá podle počitadla do jejího konce, ten se však obnovuje při každém novém načtení stránky, automaticky se také obnoví, když jej návštěvník stránky nechá jednoduše vypršet.

Pozn.: Na stránkách se prodává magnet do ucha, který má údajně pomoci kuřákům s odvykáním.

http://www.nidora.com/cz/

Důvod zveřejnění: Na stránkách chybí řádné informace o možnosti a způsobu uplatnění reklamace. Chybí také řádná informace o právu na odstoupení od smlouvy. Přestože stránky jsou v českém jazyce a ceny uvedeny v českých korunách, jediná adresa podle informací přímo na stránkách je na společnost Global Diet Solutions LLC se sídlem v USA. V případě nespokojenosti tedy budete muset jednat s dodavatelem z USA. Internetový obchod navíc nabízí doplňky stravy, které nebyly notifikovány na Ministerstvu zdravotnictví ČR.

http://webmoneysaver.com/420/halluforte-wsp/

Důvod zveřejnění: Na těchto stránkách ani nikde v podmínkách není uvedena jakákoliv identifikace prodávajícího, pouze telefonický kontakt. Stránka je registrovaná na společnost sídlící v USA. Obrázky údajných spokojených spotřebitelů jsou velmi pravděpodobně staženy z fotobank a na jiných jazykových mutacích se u těchto obrázků objevují zcela jiná jména osob.

www.giga-shop.com

www.giga-mobile.com

www.giga-fashion.com

Důvod zveřejnění: Internetové stránky jsou v českém jazyce (jde zjevně o strojový překlad), ceny jsou uvedeny v českých korunách, provozovatelem je však společnost Giga FX Limited se sídlem na Seychelách. Obchodní podmínky jsou pouze v anglickém jazyce, chybí jasné identifikační a kontaktní údaje společnosti.

V případě zakoupení mobilního telefonu je zde uvedeno, že nemá označení CE a jakýkoliv nákup je na vlastní nebezpečí.

www.valgomed.com

Důvod zveřejnění: Provozovatel Valgomed LLC sídlí v USA, odstoupení od smlouvy je v obchodních podmínkách upraveno v rozporu se zákonem.

www.levnejsi.net

Důvod zveřejnění: Spotřebitel se zde může zúčastnit aukcí, v nichž je draženo zboží všeho druhu. Aukce probíhají pomocí virtuálního přihazování tzv. bidů – virtuální měny, kterou spotřebitel zakoupí za reálné peníze. Pokud není spotřebitel v aukci úspěšný, přihozené bidy se mu nevrací. V případě problémů bude muset spotřebitel jednat s provozovatelem - společností GENRIC Corporation, která sídlí na Seychelách. Provozovatel si vyhrazuje právo zrušit registraci uživatele s tím, že uživateli nebudou uhrazeny zakoupené bidy.

www.superdrone-cam-cz.com

www.never-grey-cz.com

www.setrnazarovka-cz.com

Důvod zveřejnění: Provozovatel těchto webových stránek v českém jazyce, kde jsou prodávány výrobky za ceny v Kč, je společnost WHOISGUARD, INC., která sídlí v Panamě (zjištěno pouze z databáze Whois), chybí jakékoliv identifikační a kontaktní údaje, žádné obchodní podmínky.

http://www.nikeairmax2015.cz

Důvod zveřejnění: Provozovatel těchto webových stránek v českém jazyce, kde jsou prodávány výrobky za ceny v Kč, je společnost Christopher Christopher, která sídlí v USA (zjištěno pouze z databáze Whois), chybí jakékoliv identifikační a kontaktní údaje, velmi kusé obchodní podmínky, jedná se zřejmě o strojový překlad. Zcela chybí informace o možnostech uplatnění reklamace, informace o možnosti odstoupení od smlouvy neodpovídají zákonným požadavkům.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky