VÝSTRAHA: Vichr může vyvracet stromy, varují meteorologové

TNBiz, 20.11.2016

Silné poryvy větru očekává Český hydrometeorologický ústav už v neděli od 18 hodin. Výstraha pak končí až v pondělí v poledne. Meteorologové upozorňují i na možnost vyvracení stromů, vzhledem k podmáčené půdě.

První nárazy ale mohou přijít už v neděli odpoledne. "Během dnešního odpoledne (neděle 20. 11.) bude na Moravě a ve Slezsku zesilovat jižní až jihovýchodní vítr na čerstvý o rychlosti 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s (54 km/h), na horách kolem 25 m/s (90 km/h)," varují meteorologové na svém webu.

Vítr by pak měl v průběhu noci ještě zesílit. "Během noci na pondělí vítr ještě mírně zesílí na 5 až 10 m/s, v nárazech bude postupně dosahovat rychlosti kolem 20 m/s (72 km/h), v Jeseníkách kolem 30 m/s (108 km/h). Během úterý bude vítr zvolna slábnout," informuje portál ČHMÚ.

Meteorologové na svém webu také radí, jak se na silný vítr připravit a jakým rizikovým činnostem se raději vyhnout. "Při řízení auta jet maximálně opatrně. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné. Sledovat dopravní zpravodajství. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií. Dodržovat pokyny Horské služby," vyzývají meteorologové.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky