Financovat rekonstrukci jde různě, zjistěte, co je pro vás nejvýhodnější

REKLAMA       Jiřina Kavková, 22.11.2016
Financování rekonstrukce

Obr. zdroj : http://homebydleni.cz/dum/rekonstrukce-domu/

Pokud zrovna nebydlíte v novostavbě, čas od času budete potřebovat na domě či bytě něco opravit, případně svou nemovitost přímo zrekonstruovat. Zásadní otázkou v takovém případě je, jak rekonstrukci financovat. Nejjednodušší samozřejmě je mít na všechny stavební práce i vybavení finance naspořené, ale v tak ideální situaci je málokdo. Řešením je tedy úvěr, ale jaký?

Na rekonstrukce se dá použít několik základních druhů financování:

1. Hypotéka

2. Úvěr ze stavebního spoření

3. Spotřebitelský úvěr od banky

4. Nebankovní půjčka

Každý z nich má své výhody a nevýhody.

Hypotéka

Hypotéka je úvěr na koupi, modernizaci či rekonstrukci nemovitosti, přičemž až do plného splacení úvěru ručí dlužník zástavou, tedy svou nemovitostí. Nemusí to být právě rekonstruovaná budova, za úvěr lze ručit libovolnou nemovitostí v bankou požadované hodnotě. Od letošního roku už si nelze půjčit na 100 % hodnoty nemovitosti, ale maximálně na 95 %, od dubna 2017 dokonce už jen 90 %. Výhodou hypotéky je velmi nízký úrok, který se už poměrně dlouhou dobu v průměru pohybuje pod 2 %, ale získat lze i ještě výhodnější nabídku. Výjimkou nejsou ani sazby na úrovni 1,3 %. Dalším pozitivem je delší doba splácení – běžně až 20 let. Pokud máte zájem o srovnání hypoték, prosím vyplňte nezávaznou poptávku. Následně se s Vámi spojí operátor z Call Centra a probere nejvýhodnější nabídky, které jsou k dispozici.

Úvěr ze stavebního spoření

Pokud máte nějaké stavební spoření, které stále ještě patří k poměrně oblíbeným formám spoření, můžete požádat také o úvěr ze stavebního spoření, na nějž mají klienti stavebních spořitelen nárok, pokud splní tři podmínky:

· dosáhne určité výše hodnoticího čísla, které se odvíjí od toho, kolik a jak často klient spoří (konkrétní podmínky si určuje každá stavební spořitelna sama)

· naspoří určité procento cílové částky (obvykle kolem 40 %, ale

· spoříte dobu určenou vaší spořitelnou (obvykle minimálně 2 roky)

Ale půjčit si můžete, i když naspořeno nemáte nic. Na rekonstrukce si lze například vzít tzv. meziúvěr bez zajištění, známý také jako překlenovací úvěr, ale bude vás to víc peněz na úrocích. Zajištění nemusí být jen nemovitost, u některých úvěrů můžete využít i ručitele. Úvěr ze stavebního spoření má vyšší úroky než klasická hypotéka, momentálně se sazby u řádných úvěrů pohybují mezi 2 až 4 %, u překlenovacích mezi 2,5 – 7 %. Od 1. prosince se i pro stavební spořitelny mění pravidla poskytování úvěrů, zejména ohledně předčasného splacení úvěru.

Spotřebitelský úvěr

Pokud potřebujete rychle peníze například při nějaké havárii, můžete si vzít neúčelový spotřebitelský úvěr. Oproti první dvěma variantám je obvykle schválen rychleji, ručení nemovitostí či ručiteli není nezbytné, ale úrok je vyšší a doba splácení kratší. Proto se hodí skutečně jen na neodkladné opravy, pro zásadnější rekonstrukce se nehodí. Momentálně začínají úrokové sazby na úrovni 5,9 %.

Nebankovní půjčka na rekonstrukci

U všech předchozích úvěrů bylo nutné nahlížení do úvěrových registrů, případně i životní pojištění a další podmínky. Ale co když máte v registru záznam, třeba za nezaplacený účet za mobil nebo jinou malou částku? Pro banky budete nespolehliví a peníze u nich nedostanete. Přesto existuje řešení. Nebankovní půjčku na rekonstrukci můžete získat bez nahlížení do registru a za poměrně výhodných podmínek, ale většinou jen na 50 % zastavené nemovitosti. Splatnost může být krátká i dlouhá, podle toho, jaký typ si vyberete. Úrokové sazby začínají na 6,9 %. Podrobnější informace najdete na: http://www.hyperfinance.cz/pujcky/nebankovni-pujcky/

SROVNÁNÍ

Hypotéka

Úvěr ze stavebního spoření

Spotřebitelský úvěr

Nebankovní půjčka

Zástava

ANO

ANO

NE

ANO

Úvěrové registry

ANO

ANO

ANO

NE

Úroková sazba*

1,5 - 4 %

2 - 7 %

5,7 - 10,9 %

od 6,9 %

Doba splácení

až 40 let

až 30 let

až 9 let

až 20 let

Životní pojištění

ANO

ANO

NE

NE

*) orientační výše, konkrétní úrokové sazby se liší podle bonity klienta a smluvních podmínek půjčky

Pozn.: Všechny uvedené úrokové sazby jsou roční (p.a.). Nejedná se o RPSN, ale jen o čistý úrok.

Zpracoval: portál Hyperfinance.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika