Vánoční dárky: zkroťte svůj vánoční rozpočet

Hlídejte svůj vánoční rozpočet

Dárky pro děti, rodiče a přátele, stromeček, výzdoba a další „nezbytnosti“, které dělají Vánoce Vánocemi, každoročně otočí rozpočet mnoha rodin úplně naruby. Pokud navíc není byť ani minimální finanční rezerva, která by vše pokryla, nejkrásnější část roku se může rázem proměnit ve velkého strašáka. Plánovat finance v období, které je co do peněz z celého roku nejnáročnější, proto není nesmysl, ale správný krok.

Vánoce za 2 nebo 10 tisíc? Jen vaše věc!

Kvanta drahých dárků, vybraného jídla, stres, shon a nula na kontě jako reálný obraz dnešních Vánoc? U většiny rodin možná, ale pokud nechcete, tak proč u vás jednoduše neříct NE. I s domácím cukrovím namísto koupeného, ručně vyrobenými dárky namísto těch luxusně-hodnotných a výzdobou z loňska se dají udělat krásné Vánoce. Stanovte si proto reálnou částku, kterou nejenom můžete, ale i chcete utratit, a tou se řiďte – jen tak předejdete nepříjemnému překvapení, až v lednu uvidíte svůj výpis z účtu.

Čím dříve začnete, tím levněji pořídíte!

S vánočními nákupy není radno otálet! Nejenom, že se vyhnete stresu z přeplněných obchodních domů, poloprázdných regálů a neurčitých dodacích lhůt internetových obchodů, ale navíc ušetříte! Pokud nakoupíte vše s předstihem, velmi pravděpodobně se nesvezete na vlně „vánočního šílenství“, kdy pod tlakem běháte den před Vánocemi po obchodech a kupujete vše, co vám přijde pod ruku, navíc za dvojnásobné peníze.

Ušetřete, zn. chytře!

· Internet jako spolehlivý pomocník

Pokud to jen trochu jde, vyhněte se obchodním centrům a nakupujte přes internet, kde na vás na každém rohu nebude číhat nějaké lákadlo. Na internetu se snáze vyhnete sortimentu, který kupovat nechcete, ušetříte čas a hlavně peníze.

· Čerpejte skryté rezervy

Projděte měsíční výdaje a popřemýšlejte, kde nejefektivněji ušetřit. Zaměřte se například na poplatky u bankovního účtu, výši telefonního tarifu nebo splátek jednotlivých půjček a zjistíte, že případnou optimalizací můžete ušetřit slušnou sumu. „Díky tzv. Partnerské konsolidaci mají páry žijící ve společné domácnosti možnost sloučit všechny půjčky obou partnerů do jedné, získat tak nižší úrok i měsíční splátku než měli původně a ušetřit peníze celé rodině“, říká Cyril Křůpala ze společnosti Cofidis.

· Využívejte výhody za „členství“

Porozhlédněte se na webových stránkách svého telefonního operátora, poskytovatele půjčky či dodavatele energií a možná budete příjemně překvapeni. Někteří z nich totiž svým stávajícím zákazníkům nabízejí slevy v nejrůznějších obchodech s oblečením, kosmetikou, elektronikou, nebo dokonce na lístky na koncerty, divadelní představení a výstavy, které budou pro vaše blízké jistě příjemným ozvláštněním pod vánočním stromečkem.

· Hand made se cení, i když si to možná nemyslíte

Vyrobené dárky mnohdy potěší mnohem víc, než ty koupené. Uháčkovat čepici, vyrobit náušnice nebo fotoalbum zvládne s pomocí internetu dnes už každý – výmluvy tedy nejsou na místě.

Na nákupy? Jedině se seznamem!

Pokud už přeci jenom musíte do obchodu, plánujte a pište si seznamy – na dárky, suroviny na vánoční cukroví, slavnostní večeři, dekorace a všechno ostatní, co s Vánoci souvisí. Jen tak nebudete z regálů brát vše „co by se mohlo hodit“, ale nakoupíte pouze to, co potřebujete a kolik toho potřebujete.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky