Dálniční tunely: uvažuje se o zvýšení rychlost až na 130 km/h

TNBiz, 2.12.2016

Zvýšení rychlosti v tunelech je zatím jen úvahou Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). "Zatím se jedná skutečně o úvahu pouze na pracovní úrovni Ředitelství silnic a dálnic," potvrdil nicméně plány ŘSD Českému rozhlasu Tomáš Neřold z ministerstva dopravy.

ŘSD zamýšlí zvýšit rychlost v dálničních tunelech, které jsou delší než půl kilometru na 100 kilometrů za hodinu. V tunelech, které jsou kratší než půl kilometru, by pak řidiči podle úvah ŘSD mohli jezdit až 130 km/h.

Podle informací Českého rozhlasu by se tak mohli řidiči stovkou projíždět třeba tunel Pnenská na dálnici D8 nebo v Lochkovském a Komořanském tunelu na Pražském okruhu. Oba jsou delší než zmiňovaných 500 metrů. Zvýšení rychlosti na 130 km/h by si užili například řidiči na dálnici D5, kde by nemuseli brzdit před tunelem Valík. Právě tento tunel je prvním dálničním tunelem, který v Česku silničáři před 10 lety otevřeli. Podle informací Českého rozhlasu se v něm mělo jezdit rychleji už tehdy.

O úmyslu povolit zvýšení rychlosti v tunelech nerozhoduje jen ŘSD. Musí věc konzultovat také s ministerstvem dopravy a připomínky může vznést také ministerstvo vnitra, protože bezpečností v tunelech se zabývají i policie, záchranáři a hasiči. Dohoda nejspíš nebude jednoduchá, protože šéf dopravní policie Tomáš Lerch už Českému rozhlasu řekl, že považuje zvýšení rychlosti za rizikové. Tunel je podle něj sám o sobě nebezpečný a vyšší rychlost znamená i větší riziko nehody.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky