Mají se děti strašit čertem? Co si myslí psycholog?

TNBiz, 4.12.2016

Mikuláš, anděl a čert - trojice nadpozemských bytostí, která každoročně 5. prosince navštěvuje rodiny s dětmi. Jenže zatímco hodné děti se mohou těšit na sladkou odměnu, těm zlobivým hrozí, že si je čert vezme do pekla. Je ale v pořádku hrozit dětem, že je odnese čert?

Strašit děti není na škodu, vždy by to ale mělo být s mírou. "U čerta vždycky platí zásada, že to musí být laskavé. Má to být dělané s láskou k dětem," říká dětský psycholog Jeroným Klimeš. "Rodičům doporučuji, aby si do domu nepouštěli opilou omladinu převlečenou za čerty. Pozvěte si lidi, které znáte," radí Klimeš.

A co si k dětem mohou čerti dovolit? "Děti můžete strašit čím chcete. Není ale dobré zlomit je tak, aby se rozbrečely, propadly do zoufalosti a měly pocit ohrožení života. Některé můžete strašit klidně pytlem, na jiné stačí ''bu bu bu''," vysvětluje Klimeš s tím, že důležité je strašení nepřehnat a dělat ho citlivě s ohledem na konkrétní dítě. "Čert má mít cit pro děti a vědět, že za určitou hranici už se prostě nejde," dodává.

To, aby se situace nevyhrotila, by měl zajistit Mikuláš - ten se má totiž dítěte před čertem zastat a pekelníka umravnit. Zasáhnout má už ve chvíli, kdy začne dítě natahovat. I proto je dobré pozvat si domů lidi, o kterých víte, že se takto k dítěti budou chovat.

V kolika letech je dítě na Mikuláše dost staré?

Na návštěvu Mikuláše je podle Klimeše dítě připraveno takřka v jakémkoli věku. "Klidně od dvou, ale musí to být hrozně mírňoučké, čert má třeba jen stát v koutě a nehýbat se. Vždy záleží na citlivosti, na tom, co konkrétní dítě snese," říká psycholog.

Podle Klimeše je vhodné, aby děti měly před čerty přirozený respekt, neměl by se ale změnit v panickou hrůzu. "Je to jako v životě - pokud děláme chyby, tak za ně zaplatíme. Mírná ostražitost před průšvihem je něco, co musí mít každý člověk. Dítě by proto mělo mít mírný strach, že když bude zlobit, tak přijde nějaký trest," zakončuje Jeroným Klimeš.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky