Vysoký krevní tlak, infarkt: problém až 2 milionů Čechů

TNBiz, 5.12.2016

Vysoký tlak dělíme na dva druhy. U takzvané primární hypertenze, která se vyskytuje u většiny hypertoniků, nejsou přesné příčiny nemoci ani dnes zcela objasněny. Existuje ale množství faktorů, které k vysokému tlaku výrazně napomáhají.

Některé z nich jsou ovlivnitelné, jiné bohužel nikoliv. Vysoký krevní tlak může postihnout každého, mezi rizikové faktory patří rodinné dispozice, větší riziko je u lidí s nadváhou, u lidí se sedavým zaměstnáním, u alkoholiků, u lidí trpících chronickým stresem, při zneužívání léků a drog a při vysokém užívání soli a také kofeinu.

Sekundární hypertenze, u které je příčina známá, může být způsobena cukrovkou, zvýšenou funkcí štítné žlázy, onemocněním ledvin a nadledvinek, aterosklerózou a těhotenstvím. Vysoký krevní tlak může také být nežádoucím účinkem některých léků, jako jsou antikoncepční pilulky a steroidy.

Z počátku není krevní tlak příliš zvýšen. Nemocní o problémech nemusí ani vědět. Jelikož se cítí zdraví, neléčí se a onemocnění se dále rozvíjí. Zpočátku se nemoc projevuje bolestí hlavy, únavou a poruchou spánku. Obtíže se ale často objevují až s pokročilým stavem nemoci, kde již vznikají různá poškození orgánů.

Ignorování vysokého krevního tlaku může vést k mnoha velice závažným onemocněním, v nejhorším případě hrozí až smrt. Při neléčení dochází často ke kornatění tepen, k ischemické srdeční chorobě, která může končit až infarktem, k mrtvici.

Vysoký tlak poškozuje nejen srdce, díky němu může dojít k poškození cév v sítnici oka, což může skončit zhoršeným viděním nebo úplným oslepnutím.

Při zvýšeném krevním tlaku je vhodné vyzkoušet některá opatření. Podle portálu Srdcevkondici je dobré snížit příjem soli, úplně přestat kouřit, omezit alkohol, zvýšit tělesnou aktivitu a minimalizovat stres. U sekundární hypertenze je nutné odstranit také základní onemocnění.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky