Situace na pražském trhu s novými byty začíná být kritická. Skoro polovinu všech bytů na trhu staví Ekospol


Situace na pražském trhu s novými byty začíná být kritická. Zatímco poptávka po novém bydlení nepolevuje, začíná se stále intenzivněji projevovat nedostatek nových bytů. Jen od července do září developeři do nabídky zařadili zhruba tisícovku nových bytů, zatímco klientům jich prodali 1447. Hlavním důvodem je liknavost úřadů a nedodržování správních lhůt pro vydávání stanovisek, což vede k tomu, že developerské firmy nemají takřka co stavět. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) propadl za prvních deset měsíců letošního roku počet zahájených bytůbytových domech meziročně o hrozivých 70 procent na 875 bytů. Takřka polovina (45 procent) z toho připadá na dva projekty EKOSPOLU – Výhledy Barrandov a Viladomy Dubeč. Oba projekty už mají dokončenou hrubou stavbu. 

Zájemci o nové bydlení v Praze mají letos výrazně horší pozici než před rokem. Za dvanáct měsíců se totiž nabídka developerů ztenčila o ohromných 2300 bytů. Na konci září zůstávalo v cenících developerů jen 4097 dostupných bytů, což je nejméně za celou dobu monitoringu pražského developerského trhu, jehož výsledky EKOSPOL zveřejňuje už takřka deset let.

Vede to k tomu, že ceny nových bytů výrazně rostou. Někteří neseriózní developeři zneužívají současného převisu poptávky nad nabídkou a neúměrně zvyšují ceny svých projektů více, než by odpovídalo kvalitám daných bytů. To se bohužel týká i některých velkých hráčů na trhu. Lidé hledající nové bydlení či investici by si proto měli dát mnohem větší pozor.

Kromě toho byty až o stovky tisíc korun prodražují také průtahy při vydávání stavebních povolení. Nedávno jsme spočítali, že kvůli liknavosti úřadů a špatné legislativě vzroste cena nemovitosti zhruba o deset procent, což u bytu za 3,5 milionu korun představuje zdražení o nezanedbatelných 350 tisíc korun.

Situace na pražském rezidenčním trhu je opravdu hrozivá. Firmy by chtěly stavět, ale bohužel nemají co. Úřady totiž přistupují k povolování nové výstavby „velmi liknavě“. Letos je situace vůbec nejhorší za poslední roky, což dokazují čísla ČSÚ. Jediným, kdo nyní táhne bytovou výstavbu v hlavním městě, je EKOSPOL. Ten na začátku roku zahájil výstavbu 399 nových bytů z celkových 875 bytů zahájených v Praze. EKOSPOL tím i v této pro developery složité době potvrzuje svou pozici dlouhodobého lídra developerského trhu.

 

RNDr. Evžen Korec, CSc.

 

Generální ředitel a předseda představenstva

 

EKOSPOL a. s.

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky